Egészség

Erre nagyon oda kell figyelni. Ezek májbetegség jelei lehetnek!

loading...

A máj hormonokat, enzimeket és epét szintetizál, semlegesíti a méreganyagokat és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Számos káros külső tényező miatt azonban túlterhelődhet.

Emiatt a máj nem tudja teljes mértékben ellátni alapvető funkcióit. A következőkben 8 olyan tünetet tárgyalunk, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel májbetegségre utalhatnak.

1) Fájdalom vagy nyomás a felső hasban

Ha túl sok zsírt fogyasztunk, az zsírmájhoz (steatosis hepatis) vezethet. Ennek következtében fokozódik a nyomásérzés a felső hasban és a mellkasban. A puffadt has annak a jele is lehet, hogy az epetermelés nem megfelelően zajlik.

2) Hányinger

A hányinger általában annak a jele, hogy valami baj van az epeutakkal. A tünetet okozhatják felhalmozódott méreganyagok is, amelyeket a máj nem tud megfelelően semlegesíteni.

3) Bőrtünetek és a szemfehérje sárgulása

Ha a máj nem működik jól, az a bőrön is megmutatkozik. A bőrirritáció és a kiütések tipikus tünetek, valamint a szemfehérje sárgulása. A lábak duzzanata is megfigyelhető ilyenkor.

4) Fáradtság, gyengeség

loading...

A májbetegségben szenvedők gyakran érzik magukat fáradtnak és csökken az étvágyuk. Ha ezek a tünetek tartósan fennállnak, és nem kapcsolhatók egyértelmű fizikai okokhoz, orvoshoz kell fordulni.

5) Láz

Bizonyos esetekben a hasi fájdalom és a fáradtság mellett a májbetegeknél láz is kialakulhat, ami gyulladás vagy fertőzés jele lehet.

6) Izomfájdalom

Ha az izmai és az ízületei folyamatosan fájnak, és a bőrén sok a véraláfutás, ráadásul a lábai is duzzadtak, akkor nagyon valószínű, hogy májbetegségben szenved.

7) Viszketés

Az epe és a méreganyagok felhalmozódása következtében a bőr viszkethet.

8) Vérzés

Ez az egyik legritkább tünet, de azért előfordulhat. A gyakori orrvérzés vagy a megmagyarázhatatlan véraláfutások az alvadási faktorok hiányával hozhatók összefüggésbe, ami a májműködési zavarok oka lehet.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial