Egészség

Mielőtt legközelebb kurkumát szednél, ezt tudnod kell…

loading...

A kurkuma egyre népszerűbbé válik. És tényleg, ez a rendkívül hasznos szuperétel meg is érdemli. Hatóanyaga, a kurkumin, amely jellegzetes sárga színét adja, felelős a legtöbb jelentős egészségügyi előnyéért.

A kurkuma egyik korlátozó tényezője, hogy a kurkumin nevű hatóanyagát viszonylag nehezen szívja fel a szervezet.

Ez azonban mind orvosolható.

Valójában 3 természetes módon lehet növelni a kurkumin felszívódását a belekben, és fenntartani a kurkumin szintjét a szervezetben. Nos, ebben a cikkben részletesebben is beszélünk róluk.

1.) Kombináljuk a kurkumát és a fűszereket

A bors önmagában is egy erős természetes gyógyító szer. Ráadásul, ha kurkumával kombináljuk, drámaian fokozhatjuk a hatását.

Ahogy a tápértékadatok oldalon is szerepel:

„A kurkuma fogyasztása után a kurkumin szintje egy órán belül csak kismértékben emelkedik a vérben. Ezt a máj megakadályozza, amely a kurkumint más anyagokká metabolizálja.

Nos, erre jó a bors. Hozzáadása után megfigyelhetjük, hogy a kurkumin szintje a vérben egyenesen felfelé repül, akár 2000%-kal is!

Már egy kis adag bors (1/20 teáskanál) is jelentősen megnöveli a kurkumin szintjét a szervezetben. „

2.) Egészséges zsírok hozzáadása

loading...

A kurkumin zsírban oldódó anyag. Ezért fogyasztásakor célszerű egészséges zsírokkal keverni, hogy növeljük felszívódását a belekben.

Ha a kurkumát egészséges zsírokkal, például kókusz- vagy olívaolajjal kombináljuk, a kurkumin nemcsak közvetlenül a vérbe, hanem a nyirokrendszerbe is felszívódik, így részben megkerülve a májat.

Ahogy Dr. Nibber állítja:

„Ez a mechanizmus nagyon fontos, mert azt jelenti, hogy a kurkumin nincs olyan mértékben kitéve az anyagcsere enzimek hatásának, és lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig a szervezetben maradjon”.

3.) A hő növeli a kurkumin hozzáférhetőségét

A kurkuma fogyasztásának legjobb módja, ha nagymértékben használjuk a főzés során. Ha valamilyen mártást készít, egyszerűen adja hozzá.

Abban a pillanatban, ahogy felmelegíti az olajat és hozzáadja a kurkumát, a kurkumin nagyon könnyen elérhetővé válik a szervezet számára.

Dr. Sukumar elmagyarázza:

„Hatalmas gyógyító ereje ellenére a kurkumin nem könnyen hozzáférhető az emberi szervezet számára egy kis segítség nélkül.

Nos, itt jön jól a serpenyő és az olaj. Én magam minden szószban kurkumát használok. Már egy negyed vagy fél teáskanál is elég. Ha azonban nem szeretne spórolni, nyugodtan adjon hozzá többet. „

Összefoglalva… Ahhoz, hogy kihasználhassuk a kurkuma minden gyógyhatását, ne feledjük a következőket:

  • Kombinálja a kurkumát frissen őrölt fekete borssal (akár 2000%-kal is megnöveli a vérében lévő mennyiségét).
  • keverje össze egészséges olajjal is
  • melegítse fel, hogy aktiválja

Természetesen nem kell mindhárom dolgot egyszerre elvégezni, de minél többet tesz ezekből, annál hatékonyabb lesz a kurkuma. Ami az adagolást illeti, napi 1-2 gramm szárított por vagy 2-4 gramm friss kurkuma gyökér ajánlott.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial