Blogolunk / Egészség

Furcsa zajok a tüdőben: mi lehet ez?

Íme a különböző tüdőhangok, mi okozhatja őket, és a lehetséges kezelési lehetőségek. A tüdő- vagy légzési hangok azok a hangok, amelyeket az ember belégzéskor és kilégzéskor ad ki. Ezek a hangok közé tartozik a szabályos légzés, de előfordulhatnak sípoló vagy recsegő hangok is.

Az orvos meghallgathatja a személy tüdejét, hogy megkeresse a mögöttes egészségügyi problémákat.

Az orvos mikor meghallgatja a személy tüdejének hangját, megpróbálja megtalálni az okot:

 • a tüdő
 • a légutak, például a légcső és a hörgők
 • az erek és az izmok
 • a bordák
 • a rekeszizom

Amikor egy személy lélegzik, ezek a részek együttesen működnek, hogy oxigénnel lássák el a szervezetet. Légzés közben a személy tüdeje különböző hangokat adhat ki. Míg egyes tüdőhangok tipikusak és azt jelzik, hogy a tüdő megfelelően működik, más tüdőhangok mögöttes egészségügyi problémára utalhatnak.

Az alábbiakban bemutatjuk a különböző tüdőhangokat, hogy mi okozhatja őket, valamint a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Szokásos tüdőhangok

Amikor az orvosok meghallgatják egy személy tüdejét, megjegyzik a hallott hangok gyakoriságát, intenzitását és minőségét. Ezek a tényezők segíthetnek meghatározni, hogy a tüdőből érkező hangok szabályosak-e vagy sem. A légzési hangok attól függően különbözhetnek, hogy hol keletkeznek a légzőrendszerben.

Az egészségügyi szakemberek a következőképpen osztályozzák:

-Normális tüdőhang vagy hólyagzörej: Az orvos ezt a hangot a mellkas nagy részén hallja a sztetoszkóppal, amely egy olyan eszköz, amellyel az ember testének belső hangjait hallgathatja. A hólyagos légzési hangok akkor keletkeznek, amikor a levegő a légzés során ki- és bemegy a tüdőbe. A hang lágy, mély hangú és zajos. A belégzés során is folyamatos, intenzívebb és magasabb hangú, mint a kilégzés során.

-Hörgő légzési hang: A hörgő légzési hangot a légcső felett halljuk, amikor az ember kilégzéskor kilégzi a levegőt. Ez a hang hangos, üreges és magas hangú. Ha azonban az orvos a légcsövön kívül hörgő légzési zörejt hall, az egészségügyi problémára utalhat.

-Normális légcső légzési hang: Az orvos ezt a hangot a légcső felett hallja. Nagyon hangos, durva és magas hangú.

Zihálás

A ziháló légzés magas, folyamatos hang. Az orvos sztetoszkóppal vagy anélkül is hallhatja a ziháló légzést.

Az egészségügyi szakértők három csoportba sorolják a zihálást:

-Egyszólamú zihálás: Ez a fajta zihálás egyetlen hangot ad ki, és belégzés vagy kilégzés közben jelentkezik. Az egyszólamú sípolás lehet állandó vagy változó frekvenciájú, és lehet hosszan tartó vagy a légzés mindkét fázisában előforduló.

-Polifonikus sípolás: A polifonikus sípolás több hangot tartalmaz, és kilégzés közben jelentkezik. A kilégzés vége felé a hangmagasságuk is növekedhet.

-Sípolás: A rövid sípolás, amely belégzés közben jelentkezik.

A sípoló hang a személy légútjainak elzáródása vagy beszűkülése miatt alakulhat ki. A sípoló légzés okai lehetnek

 • asztma
 • krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
 • daganatok
 • a légutak elzáródása idegen test által
 • nyálka felhalmozódása a légutakban.

Reccsenések

A reccsenések, más néven rángások, általában belégzés közben hallható szakaszos hangok. Hangjuk lehet buborékos, pukkanó vagy zörgő.

A szakértők a következőképpen határozzák meg a recsegést:

Finom: a kis légutakban jelentkeznek, lágyak és élesek. A finom reccsenések gyakrabban fordulhatnak elő egy légzés során, mint a durva reccsenések, és csak belégzés közben jelentkeznek.

Közepes: A kis hörgőkben, a légcsőből a tüdőbe levegőt szállító két csőben lévő nyálkán áthaladó légbuborékoktól keletkeznek. A hörgők egyre kisebb és kisebb járatokra ágaznak szét, amelyek végül az alveolusoknak nevezett légzsákokba vezetnek.

Durva: A durva recsegés a nagyobb hörgőkben jelentkezik, hangos, mély hangú és hosszabb ideig tart, mint a finom recsegés. Főként belégzéskor jelentkeznek, de kilégzéskor is előfordulhatnak.

A recsegés a kis légutak hirtelen megnyílásából ered. Jelezhetik, hogy a személy tüdeje folyadékot tartalmaz, vagy hogy nem megfelelően fújódik fel.

A recsegés okai a következők

 • tüdőgyulladás
 • COPD
 • tüdőödéma, ami folyadékot jelent a tüdőben
 • interstitiális tüdőbetegség, a tüdő hegesedését okozó betegségek csoportja.
 • szívelégtelenség
 • krónikus hörghurut

Rhonchi

A rhonchi halk, folyamatos hangok, amelyek horkoláshoz hasonlóan hangzanak. Ezeket a tüdő nagy légútjainak elzáródása okozza. A rhonchi előfordulhat kilégzés vagy kilégzés és belégzés közben, de nem csak belégzés közben. A nagy légutakban lévő folyadék és más váladékok kiszorulása okozza őket. Olyan állapotok, mint az asztma és a felső légutak vírusfertőzései következtében alakulhatnak ki.

Stridor

A stridor a felső légutakban kialakuló magas hang. Főleg belégzéskor jelentkezik, és leginkább a nyakon hallható. A felső légutak elzáródása miatt alakul ki. A hangot a levegőnek a felső légutak egy szűkült területe által történő összenyomása okozza.

A stridor okai közé tartoznak :

 • laryngomalacia, amikor a csecsemő gégéjének szövetei puhák és petyhüdtek.
 • a hangszalagok sérülése
 • tracheomalacia, amikor a csecsemő légcsövének porcai meggyengülnek és megpuhulnak.
 • bronchomalacia, amikor a csecsemő hörgőinek porcai meggyengülnek.
 • duzzanat vagy elváltozás miatti kompresszió

Mellhártyasúrlódás

A mellhártyasúrlódás olyan recsegő, csikorgó és dörzsölő hang, amely akkor keletkezik, amikor a gyulladt mellhártya felületek egymáshoz dörzsölődnek. A mellhártya olyan hártyák, amelyek az ember tüdejét borítják, és megkönnyítik a légzést. A mellhártya bizonyos egészségügyi állapotok következtében begyulladhat, ami fájdalmat vagy érzékenységet okozhat. A mellhártyasúrlódás okai a következők:

 • tüdőgyulladás
 • tüdőembólia, egy vérrög, amely a tüdő valamelyik artériájába jut.
 • rosszindulatú mellhártyagyulladás, folyadék és rákos sejtek felhalmozódása, amelyek a mellkasfal és a tüdő között alakulnak ki.
 • mellhártyagyulladás, amikor a mellhártya begyullad.

Diagnózis

Amikor az orvos meg akarja hallgatni egy személy tüdejét, általában sztetoszkópot használ, amelyet a személy mellkasának és hátának különböző részeire helyez, hogy ellenőrizze a különböző tüdőhangokat. Megkopogtathatja a személy hátát is, hogy csomókat vagy folyadékgyülemeket keressen. Ennek a technikának a lényege, hogy a sztetoszkópot a személy bordakosara alá helyezi, és a hátán végigkopogtatja. Ez lehetővé teszi az egészségügyi szakember számára, hogy a kopogtatás során figyelje a hangszín változását.

Kezelés

Az atipikus tüdőhangok kezelése a tünetek okától és súlyosságától függ. Az atipikus tüdőhangokkal küzdő személynek antibiotikumokra lehet szüksége, ha fertőzés áll fenn. Az orvosok gyulladáscsökkentő gyógyszereket is javasolhatnak a gyulladással járó állapotok kezelésére. A hosszú távú tüdőbetegségben szenvedő személynek rendszeres gyógyszeres kezelésre lehet szüksége. Ha a tünetek súlyosabbak, kórházi kezelésre és esetleg műtétre lehet szükség.

Mikor forduljon orvoshoz

Aki szokatlan vagy atipikus tüdőhangokat hall, forduljon orvoshoz. Egyes tüdőhangok súlyos egészségügyi problémákra utalhatnak.

Bár a tüdőhangok általában tipikusak, egyes hangok arra utalhatnak, hogy az illetőnek valamilyen egészségügyi problémája van. Ha valaki szokatlan tüdőhangokat észlel, forduljon orvoshoz. Az egészségügyi szakemberek többféle módszerrel is meghatározhatják a szabálytalan tüdőhangok okát. Sürgősen forduljon orvoshoz, ha valakinek nehézlégzése van vagy leáll a légzése.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial