Háztartás / Tippek

Hogyan távolítsuk el a festéket a ruházatról: víz- és olaj alapú foltok

Egy otthoni gyerekekkel végzett kézműves foglalkozás és egy ecsetvonás gyorsan a ruhánkon landolhat. A szöveten lévő festékfoltokat a legnehezebb eltávolítani. Ha pedig megtapadnak, az katasztrófa! Ne aggódjon, rengeteg trükk van, amivel könnyedén eltávolíthatja őket. Elmondjuk, mit kell tennie a vízalapú vagy olajalapú festék típusától függően.

El lehet távolítani a festéket a ruhákról és más szövetekről?

Amikor átfesti a falat, könnyen előfordulhat, hogy a kedvenc farmerjára fröccsen a festék. De ne essen pánikba! Ha időben és a megfelelő módon reagál, akkor valószínűleg könnyedén el tudja távolítani.

A legjobb eljárás a következő tényezőktől függ:

A folt típusa: Amint észrevesz egy festékfoltot egy ruhadarabon, egy kanállal vagy késpengével távolítsa el a felesleget, amíg még nedves. Ha a festék még friss, a folt gyorsan és könnyen eltávolítható.
Festék típusa: Mielőtt az alábbi módszerek bármelyikét alkalmazná, tudnia kell, hogy milyen típusú festékkel van dolga. Az olaj- és a vízbázisú festékeket nem ugyanúgy kezelik.
Szövet típusa: Egyes folteltávolítók összetevői tartósan károsíthatják a szöveteket. Ezért a legérzékenyebb szövetek, például a selyem esetében nagy körültekintéssel kell eljárnia, és előzetes próbát kell végeznie a szövet egy rejtett részén.

Olajfestékfolt eltávolítása

A festékfoltok eltávolításának technikái a ruhákról nem egyformák. Ez a felhasznált termék típusától függ. Az olajfestéket a legnehezebb eltávolítani, mert beágyazódik a szövetbe. De nem lehetetlen! Van egy megállíthatatlan technika az eltávolítására.

Először is készítse elő a következő eszközöket:

Anyagok

Festékhígító
Mosogatószer
Mosás előtti folteltávolító
Tiszta fehér rongyok vagy papírtörlő

Az első lépés a felesleges festék lekaparása. Ha a folt még nedves, használjon tiszta fehér ruhát a festék felszívásához. Ha a folt megkeményedett, használjon kemény szerszámot a festékmaradványok eltávolításához.
Öblítse ki a ruhadarabot folyó víz alatt. Ezután folytassa a következő lépéssel.
Helyezzen egy halom papírtörlőt vagy tiszta ruhát egy asztalra.
Fordítsa ki a ruhadarabot, mielőtt az imént előkészített felületre fektetné.
Nedvesítsen meg egy ruhát festékhígítóval, és óvatosan tapogassa le a foltot. A festék fokozatosan le fog folyni a ruháról, és a törülközők felszívják.
Ha a folt már nincs ott, fedje le a foltos területet mosogatószerrel, majd dörzsölje át erőteljesen, mielőtt a szövetet egy lavór vízbe áztatja.
Hagyja a ruhadarabot egy éjszakán át ázni.
Másnap öblítse ki és mossa ki a szokásos módon. Ha a folt továbbra is megmarad, kezelje a ruhadarabot mosás előtti folteltávolítóval, majd mossa ki újra.

Vízalapú festékfolt eltávolítása

A vízbázisú festékek a legnépszerűbb típusok a piacon, és a belsőépítészetben gyakran használják őket a falak festésére. Íme, hogyan szabadulhat meg az ilyen típusú foltoktól.

Latex festék

A következő összetevőkre lesz szüksége, hogy megszabaduljon a szöveteken lévő ecsetfoltoktól, :

Anyagok

Mosogatószer
Forró víz
Aceton
Szivacs

Gyorsan fordítsa meg a ruhadarabot, és öblítse ki a belsejét meleg vízzel. Túl késő? A festék már megszáradt? Kaparja le a felesleget egy kanállal vagy más kemény tárggyal.
Egy tálban készítsen folteltávolító oldatot egyenlő arányban mosogatószerből és langyos vízből.
Ezután áztasson egy szivacsot a szappanos oldatba, és dörzsölje át vele a foltos területet.
Öblítse ki alaposan a szövetet. Ismételje a fenti lépéseket, amíg a folt el nem tűnik.
Ha minden igyekezete ellenére a folt továbbra is megmarad, nedvesítse meg a szivacsot acetonnal. Ez a termék hasznos a makacs maradék foltok eltávolítására.
Sikerrel járt? Már csak annyi van hátra, hogy újra kiöblítse a ruhadarabot, és kézi vagy gépi mosással mossa.

Akrilfesték

Az akrilfesték egy másik típusú vízbázisú festék, amely pigmentek és szintetikus gyanták keverékéből készül. Egyetlen hátránya, hogy gyorsan szárad, ami problémát jelenthet a tisztítás során. A következőkre lesz szüksége:

Anyagok

Mosogatószer
Forró víz
SzivacsÖblítse le a festékfoltot úgy, hogy vizet folyat a ruhadarabon, vagy a foltos területet lekaparja.
A foltot dörzsölje át erőteljesen egy egyenlő arányú mosogatószer és forró víz keverékével, amíg a folt teljesen el nem tűnik.
Szükség esetén ismételje meg a műveletet.
Öblítse ki, és futtassa át egy normál gépi cikluson. A ruhadarabja olyan tiszta lesz, mint új korában!

Akvarellfestékek esetében ez még egyszerűbb! Egyszerűen öblítse ki a ruhadarabot. Ez a fajta festék nem vízálló…

Hasznos tippek a festékfoltok könnyű eltávolításához a ruhákról

Mindig ellenőrizze a festékesdoboz címkéjét és csomagolását a festék típusának és a tisztítási eljárásnak az azonosításához, valamint a foltos ruhadarab címkéjét, hogy kövesse a mosási utasításokat.
Kerülje a festékfolt dörzsölését. Egyszerűen csak erőteljesen veregesse meg a területet, hogy elkerülje a termék szétterjedését a szövet többi részén.
Soha ne keverje a festékfoltos ruhákat a többi ruhaneművel, mivel a festék más szöveteket is megfesthet, és visszafordíthatatlan károkat okozhat.
Ha minden erőfeszítése ellenére a folt továbbra is fennáll, ne habozzon, és forduljon szakemberhez a vegytisztításhoz.

Hogyan előzhetem meg a jövőben a festékfoltokat a ruhákon?

A legjobb megoldás, ha festés előtt védőruhát visel. Példa: külön erre a célra szánt védőköpeny vagy régi ruha. Ez az egyetlen lehetőség, amivel elkerülheti az ilyen kellemetlenségeket.

Hogyan távolíthatom el a megszáradt festéket a ruházatról?

A száraz festékfoltot nehezebb lehet eltávolítani. Az első teendő, hogy lekaparja a megszáradt festéket. Ezt óvatosan kell elvégezni, hogy ne sérüljön meg a szövet. Ha nincs kéznél, kezdje azzal, hogy a ruhadarabot vízbe áztatja, hogy a folt nedves maradjon. Ezután kövesse a fenti módszerek egyikét a folt végleges eltávolításához.

Vannak más módszerek is a rátapadt festékfolt eltávolítására?

Rengeteg trükk létezik a festékfoltok hatékony eltávolítására a ruhákból. A hidrogén-peroxid például híres a festék- és vérfoltok elleni hatékonyságáról. Az ecet is bizonyított már a makacs foltok eltávolításában a legkülönbözőbb felületekről. Bár félelmetes, ez a két összetevő nem hatékonyabb, mint a fent leírt folteltávolítók.

Eltávolítható-e a festék a ruhákból, miután kimosták és megszárították őket?

Hiábavalónak bizonyultak a festékfolt eltávolítására tett kísérletei? A foltot mindig átdörzsölheti egy szeszes itallal vagy spiritusszal átitatott ruhával, vagy egy órán át áztathatja a ruhadarabot egy vízből, fehér ecetből és cukorból álló lavórban, majd leöblítheti. De vegye figyelembe, hogy ha egy festékfolt egyszer megszárad egy ruhadarabon, akkor szinte maradandóvá válik, és ezért nehéz eltávolítani.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial