Blogolunk / Kert / Növény

Hogyan lehet avokádót termeszteni bárhol a világon?

Az antioxidánsok, esszenciális zsírsavak és E-vitamin kimeríthetetlen forrásai közé tartozó avokádó egy olyan gyümölcs, amely gazdag előnyökben, és bármilyen módon is készítsük el, ízlelőbimbóinkat is gyönyörködteti. Krémes és zsenge ízű, nehéz ellenállni egyedülálló, egzotikus ízének, akár salátában, guacamoléban vagy bruschettában fogyasztjuk. Mit szólna hozzá, ha annyi kerülne a tányérjára, amennyit csak szeretne? Igen, az apró magtól a zöld gyümölcsig, otthon is termesztheti. De ha azt szeretné, hogy avokádófája jól fejlődjön, akkor jól kell gondoskodnia róla. Kövesse tanácsainkat, és nem kell többet vásárolnia!

Minden az avokádó magjában rejlik!

Az avokádómagok csíráztatásának több módja is van. De a legfontosabb a megfelelő avokádó kiválasztása! A megfelelő mag kiválasztásához különös figyelmet kell fordítania a méretére. A dió nagyságú avokádómag a minimálisan ajánlott ültetéshez.

Óvatosan szedje ki a magot

Hogyan biztosíthatja tehát, hogy a legjobb eredményt érje el a mag elültetésekor? Az ideális mag kinyerésének legjobb időpontja az, amikor az avokádó elérte az érettséget, amikor már meglehetősen érett és puha is. És ez pont jó, mert ekkor lehet csak igazán élvezni! De legyen óvatos, a magok kiszedése nem könnyű feladat: legyen igazán óvatos a mag eltávolításakor, hogy ne sérüljön meg. Az emberek hajlamosak késsel kiszedni, de mivel törékeny, ez a módszer nem mindig tanácsos. Vagy legalábbis nagyon óvatosan kell eljárni, hogy elkerüljük a sérülést.

Hogyan csíráztassuk ki a magot?

Az előkészítési fázist körültekintően kell elvégezni. Ha a mag szabaddá vált, mossuk meg aprólékosan, hogy eltávolítsuk a gyümölcshús minden nyomát, és észrevegyük, hogy barna bőr borítja. Legyen türelmes, és hagyja néhány napig száradni.

Használjon fogpiszkálót

Amikor az avokádómagot a vízbe helyezi, a legvastagabb részébe szúrjon vízszintesen három fogpiszkálót, hogy azok rögzíteni tudják az üveghez. Így támasztékként fognak működni, ami lehetővé teszi, hogy a mag alja jól elmerüljön, míg a többi része kívülről látszódjon.

Csírázási folyamat

Ha úgy dönt, hogy közvetlenül a talajba ülteti, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy ez a módszer lassabb, és bizonyos fokú gondoskodást igényel. Először is áztassa a magot fél órára forró vízbe, hogy a mag külső része megpuhuljon, és segítse a leendő gyökerek növekedését.

Hogyan működik a cserépbe való átültetés?

Legyen nagyon óvatos, mert még ha három hétig is eltart, amíg látható változások történnek, a víz gyorsan elpárolog, és a magnak mindig érintkeznie kell vele. Ha minden jól megy, a gyökér szét fog hasadni, ami azt jelzi, hogy a gyökér megfelelően fejlődik. A szár is elkezd kibújni. Ha azt veszi észre, hogy a víz nagyon sötét vagy ragacsos lesz, cserélje ki. Amint megjelennek az első levelek, ideje áttelepíteni a virágfölddel teli cserépbe. Ügyeljen arra, hogy az avokádófa nedves maradjon, de ne legyen átnedvesedett.

Az avokádócserép és a virágföld előkészítése

Töltsön meg egy cserepet jól átnedvesített virágfölddel.
Ásson egy kis gödröt, és ássa el a magot közvetlenül a föld felszíne alá (hegyével felfelé), a mag magasságából körülbelül fél hüvelykkel a talajhatár fölött hagyva.
Bőségesen öntözze meg, és helyezze a cserepet meleg, világos, 20 °C körüli hőmérsékletű helyre. Ügyeljen arra, hogy huzatmentes legyen!

Kezdeti gondozás az átültetés után

Oké, most térjünk a tárgyra! Ahhoz, hogy az avokádófa végül jól fejlődjön és jó gyümölcsöt teremjen, megfelelően gondoskodnia kell róla, és ideális körülményeket kell biztosítania számára a talaj, a víz, a fény és a trágyázás tekintetében.

Fény

Az avokádófáknak sok napfényre van szükségük, ha szeretnénk, hogy virágozzon – legalább napi négy-hat órát kell kapniuk. Ha tehát a házban nő, mindenképpen keressen egy megfelelő helyet, ahol világos, közvetlen fény éri.

Talaj

A növénye a gazdag, agyagos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Fontos, hogy a talaj ne tartsa vissza a felesleges vizet, és megfelelően szellőztetett legyen. Ha a szabadban neveli a fát, ültetés előtt mindenképpen vizsgálja meg a talajt. Az avokádófa számára az ideális talaj pH-értéke 5 és 7 között van.

Öntözés

Ne feledje, hogy az avokádófát gyakran és alaposan kell öntözni. Az öntözések között azonban mindenképpen adjon lehetőséget a talajnak arra, hogy egy kicsit kiszáradjon. Természetesen a forró nyári hónapokban, különösen a fiatal fák esetében, szükség lesz az öntözés fokozására.

Műtrágyák

Azt tanácsoljuk, hogy az első évben ne használjon műtrágyát az avokádófáján. Ezt követően kiegyensúlyozott citrustrágyát vagy kifejezetten avokádófák számára kifejlesztett műtrágyát használhat, ügyelve arra, hogy az különösen nitrogénben gazdag legyen.

A szabadba történő átültetés lehetősége

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell vennie, ha avokádófáját a házon kívül termeszti.

Éghajlati megfontolások

Kezdje azzal, hogy keres egy olyan területet a kertjében, ahol naponta körülbelül nyolc órán át süt a nap, és ahol a talaj jó vízelvezetésű, de jól levegőztetett.

Kültéri átültetési szakasz

Ásson egy elég mély és kicsit széles gödröt a földbe.
Adjon hozzá egy kis komposztot, és helyezze a magot a gödörbe.
A mag körül töltse fel a talajt egy kevés földdel, és közben nyomja le.
Bőségesen öntözze meg a talajt.

Tippek a szabadföldi termesztéshez

Egzotikus növényként az avokádófa meglehetősen rugalmas a hőmérsékletet illetően. Trópusi és szubtrópusi éghajlaton is jól érzi magát, és -4 °C és 40 °C közötti hőmérsékletet is elvisel. Ideális esetben azonban ez a növény 15 és 25°C között érzi magát a legjobban. Ha tehát hideg éghajlaton él, ahol nagyon kemény a tél, akkor a legjobb, ha beltérben, ablakládában neveli.

Az avokádófákkal kapcsolatos gyakori problémák

A túlöntözés, a túl sok nap, az ásványi anyaghiány vagy a kártevők jelenléte mind olyan gyakori problémák, amelyek befolyásolhatják az avokádófa egészségét és megjelenését.

Gyökérrothadás

Bár az avokádófák szeretik a vizet, sajnos áldozatul eshetnek a gyökérrothadásnak. Ha azt veszi észre, hogy a levelek kezdenek sárgulni, az annak a jele, hogy a vízbevitel túlzott, ebben az esetben pedig szabályoznia kell a vízellátási programját. Ezenkívül, hogy megakadályozza a gyökerek idő előtti rothadását, bölcsebb lenne, ha jobban víztelenítené a talajt.

Égett levelek

Vigyázzon a leégéssel is! Bár az avokádófák szeretik az erős fényt, leveleik megbarnulhatnak, és a végén megéghetnek. Ha ezt a barnás színt látja, az annak a jele, hogy a fája túlságosan melegszik, ezért bölcsebb lenne egy hűvösebb, kevésbé napos helyre költöztetni.

Ásványi anyaghiány

Az avokádófák néha hiányt szenvedhetnek bizonyos típusú ásványi anyagokból. A túlöntözéshez hasonlóan a trágyázási probléma is általában a sárga levelek tünete. Ezért fontos, hogy rendszeresen, körülbelül havonta egyszer trágyázza a növényt, hogy elkerülje ezt a hiányt.

Kártevők

Végezetül, ahogyan azt el tudja képzelni, mint minden más növény esetében, a kártevők sem maradhatnak el. Bizonyos kártevők, például az atkák és a hernyók előszeretettel tartózkodnak az avokádófák körül. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a problémát: tegyen gyors és radikális lépéseket, hogy megszabaduljon ezektől a kártevőktől, mielőtt elszabadulnának. Természetesen az avokádófa erős, robusztus fa, amely számos nehéz körülményt is elvisel, feltéve, hogy a betegségeket és kártevőket gyorsan felszámoljuk.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial