Blogolunk / Egészség / Tippek

Miért nem szabad fehér WC-papírt vásárolni

loading...

A fehér vécépapír első látásra vonzóbbnak tűnik. A szürke papírral ellentétben a fehér papír szűz nyersanyagokból készül, a gyártók azt állítják, hogy termékeik biztonságosak, de vajon mennyire igaz ez? Egyesek azt állítják, hogy a WC-papír fontos, nélkülözhetetlen használati tárgy az otthonunkban.

Fehér WC-papír

A szupermarketek polcain egész állványoknyi vécépapírt lehet látni. Szemmagasságban vannak a drágábbak: fehér, színes, illatosított, egy- vagy kétrétegű, alul pedig a szürke papír. A prémium fehér papírt szűz nyersanyagokból állítják elő, ami azt jelenti, hogy évente egy fát kellene kivágni ahhoz, hogy 43 ember számára papír készüljön.

A fehér papírt nem tekintik környezetszennyezőnek, mert amellett, hogy a papír előállításához erdőket vágnak ki, a fehérítéshez olyan káros vegyi anyagokat használnak, mint a klór. A fehér vécépapír használat után káros a környezetre, mivel a papírból származó vegyi anyagok mikrorészecskéi a hulladéklerakókba és az óceánba kerülnek.

Ezen túlmenően a fehérített papír káros lehet az emberi egészségre. A papír használat közben érintkezik a bőrrel, ami allergiás reakciókat és irritációt okozhat. Egy tekercs WC-papír előállításához több liter vizet és fehérítőszert használnak fel. És néha színezéket és parfümöt.

Szürke WC-papír

loading...

A szürke toalettpapír újrahasznosított papírból készül. A papírhulladékot alaposan megtisztítják és megfosztják a tintától. Erre is sok erőforrást használnak fel. De legalább nem vágnak ki új fákat. A WC-papír szürke színe azt mutatja, hogy a gyártásához nem használtak fehérítőszert.

Létezik egy mítosz, miszerint a gyártók nem túl szorgalmasak a nyersanyagok tisztításában, ami nehézfémek nyomait hagyja a papírban. Az újrahasznosított papírból készült papír valójában minden biztonsági követelménynek megfelel.

A vécépapír jelenleg nem hiánycikk. De megéri használni? A WC-papír helyett rengeteg alternatíva létezik: bidé, zuhanyzó, speciális WC-fedél. Ezenkívül a higiénikus zuhanyzás szappannal előnyösebb, mint a WC-papír.

Az orvosok azt javasolják, hogy a kényes területekhez puha, többrétegű papírt válasszon. Néha, amikor megpróbáljuk megtörölni a kényes területet, az ember agresszívan dörzsöli azt tisztára, súrolva a kényes bőrt. Néha orvosilag megengedhetetlen a WC-papírral való törlés. Sokkal biztonságosabb az egészségre nézve a higiénikus zuhany használata.

Japánban a papírt búzából készítik. Kínában pedig rizsből, búzaszálból és cukornádból készítenek papírt. A WC-papírt másodpercek alatt elhasználják és eldobják. Kell-e fehéríteni, illatosítani és fákat kivágni? A WC-papírt egyébként jobb a WC-be dobni, mivel a vízben gyorsan feloldódik. A szemetesből a papír a hulladéklerakóban végzi, ahol hónapokig bomlik. Ön szerint a WC-papír nélkülözhetetlen kellék a háztartásban?

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial