Blogolunk / Egészség

TERÁPIÁS HŰTÖTT KOCSONYA AZ ÍZÜLETEK SZÁMÁRA

Sokan szenvednek ízületi fájdalomtól. Általában csak akkor kezdjük el a kezelést, amikor a porcok pusztulása miatt az ízületi csontok összeérnek, csiszolódnak, és a felszínen csontkinövések – tüskék – jelennek meg, és kezdődik a szörnyű fájdalom.

Ezek a változások azonban megelőzhetők, ha reggel és este rendszeresen fogyasztunk legalább 2 evőkanál gyógykocsonyás zselés húst megelőző céllal.

A kocsonya sikeresen megbirkózik az ízületi porccal, helyreállítja a kopott területeket, megőrzi azok rugalmasságát, és így gátat képez a deformálódó ízületi porcok ellen.

A legegyszerűbb megoldás, ha csontot vásárolunk egy boltban. Válasszunk olyan csontokat, amelyekben bőségesen van ízületi porc. Ha megfőttek, teljesen szétesnek és folyékonnyá válnak. A csontok alapját képező porc is megrepedhet. A bordák vagy más csontok ezért telített porc-hidrolizátumot képeznek. A levesek és sonkák főzéséből megmaradt csontokat is fel lehet használni.

5 óra forralás után kapcsoljuk le a tüzet, és hagyjuk a levest egy kicsit kihűlni, majd nyissuk fel a fedelet, vegyük ki a forró csontokat (puhának kell lenniük), és dobjuk ki őket, és adjuk hozzá a fűszereket, babérlevelet, ízlés szerint egy kevés sót, fedjük le ismét a fedővel, és kis lángon majdnem forraljuk fel.

Ezután kapcsolja le a hőt, és hagyja ázni. Öntse a forró húslevest tányérokba és formákba, hogy megszilárduljon. Tárolja a hűtőszekrényben.

Jó, ha a gyógykocsonyát kuktában főzzük. Függetlenül az edény térfogatától, legfeljebb 2/3-áig szabad tölteni. A csontokat egymásra kell rakni, és úgy kell feltölteni vízzel, hogy az kb. 2 cm-rel a csontok fölött legyen. Tartson legalább 1,3 liter vizet az edényben.

A csontokat a kuktában fedő nélkül 5-7 percig főzzük, a habot összegyűjtve, és csak ezután zárjuk le a fedőt, és alacsony hőfokon 5 órán át melegítsük tovább.

A hidegen főzött húsnak alacsony zsírtartalmúnak kell lennie, mivel az izomkötegek között felhalmozódó zsír rétegzi azokat, és így hozzájárul az izomerő és a mozgásszervi aktivitás csökkenéséhez. Ez negatív hatással van a csontokra és az ízületekre. A zsírt kanállal le lehet szedni és kidobni.

A kocsonya cukorbetegség, fogínyvérzés, orr-, tüdő- és méhvérzés esetén is hasznos. Felgyorsítja a fekélyek, inak és csonttörések gyógyulását, mivel a glükózamin és a hialuronsav mellett oxiprolint, oxilizin és más aminosavakat tartalmaz, amelyek szükségesek az esszenciális sejtközi anyagok képződéséhez.

A C-vitamin nélkülözhetetlen és segít a szervezetnek az ízületek kezelésében. Ezért a terápiás kocsonya mellett 0,1-0,2 g C-vitamin szirupokban vagy tablettákban történő szedése is javallott.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial