Egészség

Mi a teendő a duzzadt lábak, bokák, vádlik és lábfejek esetén: Okok és kezelés

loading...

A különböző típusú fájdalmak okainak elemzésére és a megfelelő kezelés kiválasztására összpontosító cikksorozatunk részeként egy újabb cikket közlünk, amely a lábfájdalmat és a duzzanatot tárgyalja.

Az ilyen típusú kellemetlenségek a gyakran előforduló egészségügyi problémák közé tartoznak, amelyek sok embert, különböző korú férfiakat és nőket egyaránt sújtanak.

Ezeket számos tényező okozhatja, ezért fontos, hogy kiderítsük az okot, majd ennek alapján próbáljuk meg kiválasztani a megfelelő kezelést.

A lábfájdalom és a duzzanat megszüntetése jelentősen javíthatja az ember életminőségét. A duzzadt lábak általában a folyadék felhalmozódása következtében keletkeznek.

A folyadék felhalmozódásának okai a lábakban

A lábakban felgyülemlő folyadék leggyakoribb okai a következők:

1…Hosszan tartó ülés vagy állás

  A probléma hajlamos súlyosbodni meleg időben, amikor a folyadék főként olyan területeken halmozódhat fel, mint a lábfejek, a bokák és a vádli.

  2. Nem működő billentyűk a vénákban

  Az életkor növekedésével vagy túlsúly esetén a vénákban lévő billentyűk, amelyeknek a vér visszaáramlását kellene megakadályozniuk, fokozottan elhasználódnak.

  A vér így nem jut el a lábakból a szívbe, hanem ott marad és felgyülemlik a lábakban.

  3. Krónikus tüdőbetegség

  A lábakban fájdalmat és duzzanatot okozó tipikus tüdőbetegségek közé tartozik a légszomj és a krónikus hörghurut, amelyek növelik a nyomást a szívből a tüdőbe vezető vénákban.

  Ez a nyomás aztán visszahat a szívre, és szintén fájdalmat és duzzadt lábakat okozhat.

  4. Kongesztív szívelégtelenség

  Ez egy olyan betegség, amelyben a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért, ami később folyadék felhalmozódását okozza a tüdőben és a test más részeiben.

  Ezek a duzzanatok leginkább a lábakban jelentkeznek.

  5. Terhesség

  Terhesség alatt a méhben fejlődő magzat nyomást gyakorolhat a lábakhoz vezető és onnan induló vénák egy részére.

  A duzzanat ebben az időszakban meglehetősen gyakori. A terhesség alatti folyadékgyülemet más, súlyosabb állapotok is okozhatják (például az úgynevezett preeklampszia).

  6. Alacsony fehérjeszint a vérben

  Ez a probléma leggyakrabban alultápláltság, helytelen táplálkozás (például vegánoknál vagy vegetáriánusoknál, akik rosszul összeállított étrendet tartanak), de rosszul működő vesék vagy máj következtében is jelentkezik.

  A fehérjék segítenek a sót és a vizet az erekben tartani, ezért egészséges környezetben a folyadékok nem szivárognak a környező szövetekbe.

  Ha azonban az albumin nevű vérfehérje szintje egy bizonyos szint alá csökken, a folyadék főként a láb, a boka és a vádli szöveteiben kezdenek összegyűlni.

  7. Limfödéma

  A nyiroködéma esetén a nyirokfolyadék a nyirokrendszer rossz működése miatt vagy a nyirokcsomók eltávolítása után gyűlik össze a végtagokban.

  A nyirokfolyadék fehérjében gazdag, és normális esetben a nyirokvénák és hajszálerek kiterjedt hálózatán keresztül áramlik, a nyirokcsomók pedig megtisztítják a szennyeződésektől és baktériumoktól.

  Ha a nyirokfolyadék áramlása bármilyen módon korlátozott, a folyadék felhalmozódik, és az érintett területeken duzzanatot okoz, amelyet fájdalom kísér.

  Ez a fajta probléma leggyakrabban azoknál fordul elő, akik hagyományos rákkezelésen estek át sugárkezeléssel, kemoterápiával vagy a nyirokcsomók eltávolításával.

  8. Fertőzések

  A fertőzés a lábak duzzanatának és fájdalmának nem gyakori oka. A fertőzés kockázata nagyobb a diabéteszes neuropátiában 

  Ha cukorbetegségben szenved, nagyon fontos, hogy minden nap megvizsgálja a lábát, és ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta hólyagok vagy kiütések, mivel a sérült idegek nem mindig jelzik elég korán a problémát.

  Az észrevétlen hólyagok terjedése és fertőzése nagyon gyorsan előrehaladhat, ezért nagyon fontos a korai felismerésük.

  loading...

  9. A gyógyszerek mellékhatásai

  Számos gyógyszer mellékhatásként lábfájdalmat és duzzanatot okozhat.

  A leggyakoribb gyógyszerek, amelyeknek ilyen hatása van a szervezetre, a hormonális gyógyszerek (ösztrogének), fogamzásgátlók, tesztoszteron, hormonterápiák, kalciumblokkolók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, szteroid gyógyszerek (anabolikus és kortikoszteroidok), antidepresszánsok, gyakori fájdalomcsillapítók (ibuprofen) és cukorbetegség elleni gyógyszerek.

  10. Vese

  A végtagok duzzanatának gyakori oka a folyadék felhalmozódása a szervezetben, amiért az alulműködő vesék felelősek.

  Ha ez a helyzet az Ön esetében, akkor próbáljon meg a veseműködés támogatásának módjaira összpontosítani.

  A duzzadt lábak kezelése

  A lábakban felgyülemlett folyadék megjelenési formái eltérőek lehetnek, de általában feszülő és fénylő bőr lesz az érintett területen.

  A megfelelő kezelés kiválasztásához mindig ismerni kell a lábdagadás okát.

  Néha egy laikusnak nehéz egyedül felfedezni az okot, ezért ezekben az esetekben a probléma diagnosztizálásához célszerű felkeresni egy hagyományos orvost, aki megfelelő műszerekkel rendelkezik.

  A kezelés módját ezután minden beteg maga dönti el – hogy a hagyományos kezelést, az alternatív kezelést vagy a kettő kombinációját választja. 

  Az orvos által végzett klasszikus vizsgálatok az ok meghatározására a vizeletminta elemzése (az albuminszint meghatározására), vérvizsgálat, elektrokardiogram (EKG), tüdőröntgen, ultrahangvizsgálat a lábakban lévő vénák és artériák elzáródása, illetve a nem működő billentyűk kimutatása céljából.

  Hogyan gyógyítható a duzzadt boka, vádli vagy lábfej

  Ebben a részben olyan módszereket ajánlunk, amelyekkel a duzzadt alsó lábszárakkal járó tünetek kezelhetők vagy enyhíthetők.

  1. A sóbevitel korlátozása

  A leggyakoribb általános ajánlások közé tartozik az alacsony só (nátrium) tartalmú étrend. A folyadékbevitel korlátozása szintén gyakori, de nem ideális ajánlás.

  Bár ez részben megszüntetheti a felesleges folyadékfelhalmozódás problémáját, ugyanakkor megfosztja a szervezetet attól a képességétől, hogy megfelelően megtisztítsa magát a méreganyagoktól.

  Másrészt, ha a folyadékkorlátozást hosszú ideig gyakorolják, az veseproblémákhoz vezethet, és így a már meglévő problémák még nagyobb mértékű súlyosbodásához.

  2. Elegendő pihenés

  További ajánlások közé tartozik a lábak pihentetése, amely során a szív szintje fölé emelt helyzetben vannak. Ezt csak akkor lehet gyakorolni, ha nem szenvedünk légszomjtól.

  A magasított helyzetben eltöltött idő után a duzzanat általában egy időre alábbhagy.

  3. Gyógyszerek a vízelvezetéshez

  A hagyományos orvosok gyakran írnak fel vízelvezető tablettákat is, ami véleményünk szerint nem túl helyes módszer.

  A tablettákat rövid távon lehet szedni akut problémák orvoslására, de hosszú távon nem, mivel a túlzott használat több kárt okozhat, mint hasznot.

  4. Lábtartás

  A terhesség alatt megduzzadt lábak esetén megpróbálhatjuk a szív szintje fölé helyezni őket, és kerülni a háton fekvést a vérkeringés javítása érdekében.

  5. Kompressziós harisnya

  Ha a lábai a vénáiban lévő billentyűk működési zavara miatt duzzadtak meg, akkor rendszeresen pozícionálnia kell a lábát, emellett pedig általában a kompressziós harisnya viselése is ajánlott.

  6. Intravénás abláció

  A lábdagadás miatt kezelőorvosok néha egy intravénás ablációnak nevezett eljárást javasolnak, amelynek célja a véráramlás javítása a láb vénáiban és artériáiban.

  7. Egyéb általános ajánlások

  A duzzanat okától függetlenül az érintett területet mindig védeni kell a nyomástól, sérülésektől és a szélsőséges hőmérséklettől. Idővel az érintett területeken a bőr törékenyebbé és könnyebben sérülékennyé válik.

  A vágások, horzsolások és égési sérülések miatt duzzanattal érintett területek gyógyulása sokkal tovább tart, mint az egészséges területek bőrének gyógyulása, és a fertőzés kockázata is megnő.

  Facebook Hozzászólások
  Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial