Egészség / Szépség / Tippek

A köröm 9 módon üzen az egészségi állapotodról! Mentsd el!

A körmöket gyakran tekintik tisztán esztétikai kérdésnek, évi  768 millió dollárt fordítanak évente körömlakkra (csak az Egyesült Államokban).
A köröm alakja, felülete, és a színe egy ablak a testre, mutatja a belső állapotát.

10 körömtünet és mit jelentenek ezek az egészségre nézve?

1. Sárga köröm

kkgkg1

A körmök sárgasága körömlakk vagy műköröm miatt is lehet, vagy az öregedéstől. A dohányzás is elsárgítja a körmöt. Ha a körmök vastag, porladó és sötét sárgák lesznek, az gombára utal.

Ritkábban, sárga körmök kapcsolatban lehetnek a pajzsmirigy betegséggel, cukorbetegséggel, pszoriázissal, vagy légúti betegséggel (például krónikus bronchitis).

2. A száraz, repedezett vagy törékeny körmök

hkghkg1

Életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak itt, mint a túlzott mosogatás, takarítás, túl gyakori aceton használat, vagy alacsony páratartalom a környezetben

A gombás fertőzés vagy a pajzsmirigy betegség, különösen az alulműködés is okozhatja. C-vitamin, vagy a B-vitamin hiány jele is lehet.

3. Megvastagodott, lefelé ívelő köröm

clubbing1

Ez lehet a jele, hogy alacsony az oxigén szintje a vérben, és tüdőbetegség áll fenn. Máj vagy vese betegség, szívbetegségek, gyulladásos bélbetegség, és az AIDS is ezt okozza.

4. Fehér foltok

white-spot-nails1

A kis fehér folt általában körömtrauma miatt alakul ki. Nincs ok aggodalomra, majd elhalványul, vagy lenő. Gombás fertőzés áll a háttéérben, ha nem tűnik el.

5. vízszintes fehér sávok

horizontal-ridges1

Súlyos betegség, magas lázzal is előidézheti (ilyen a skarlát vagy a tüdőgyulladás).

A pszoriázis, ellenőrizetlen diabétesz, keringési betegség, vagy súlyos cinkhiány is okozhatja. Arzén mérgezés, Hodgkin-kór, malária, lepra, vagy szén-monoxid-mérgezés is hasonló jeleket mutat.

6. függőleges rovátkák

vertical-ridges1

Általában normális öregedés esetén, és nem ad okot aggodalomra. Bizonyos esetekben tápanyaghiány okozza, beleértve a B12-vitamin és magnézium hiányát..

7. Kanál köröm

spoon-nails1

A görbe, felfelé mutató körmök a vashiányos vérszegénység, hemochromatosis , szívbetegség, vagy pajzsmirigy alulműködés miatt jelentkező probléma.

8. Gyenge, töredezett végek

nail-pitting1

Ha a köröm lyukacsos, bemélyedések vannak rajta, ez gyakran pikkelysömör jele. Kötőszöveti rendellenességek (beleértve a Reiter-szindróma), vagy alopecia areata, egy autoimmun betegség is okozhatja hajhullással együtt.

9. Sötét elszíneződések

black-nails1

Melanoma, a legveszélyesebb bőrdaganat okozhatja, ha nem érte a körmöt ütés vagy trauma.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial