Egészség

Mérgező vegyi anyag a műanyagokban, amely daganatot okozhat a méhben…

loading...

Egy új tanulmány szerint az élelmiszeredényekben és más háztartási műanyagokban található mérgező vegyi anyag növeli a méhdaganatok kockázatát.

Becslések szerint tízből nyolc nőből nyolcnál alakulnak ki életük során valamikor nem rákos morfómák, amelyek általában ártalmatlanok, és sokaknál észrevétlenül maradnak.

Az esetek 25%-ában azonban olyan méretűre nőnek, hogy termékenységi problémákat és vetélést okoznak. Eltávolításukhoz összetett műtétre van szükség.

A Northwestern Egyetem kutatói 712 premenopauzában lévő nőt és a műanyagokat erősítő vegyi anyagnak, a dietilhexilftalátnak (DEHP) való kitettségüket vizsgálták.

„Erős összefüggést” találtak a DEHP magasabb szintje és a nagy, tüneteket okozó miómák kialakulásának kockázata között. A kutatók laboratóriumi kísérletben kimutatták, hogy a DEHP olyan folyamatot indít el, amely a miómák gyorsabb növekedését okozza.

Mivel a DEHP-t a „reproduktív egészségre mérgezőnek” minősítették, ami azt jelenti, hogy károsíthatja a termékenységet, 2015-ben az európai törvények értelmében betiltották. Az Egyesült Államokban azonban még mindig számos fogyasztási cikkhez használják.

A DEHP-t műanyagokban használják, hogy rugalmasabbá és tartósabbá tegyék azokat. Például élelmiszercsomagolások, zuhanyfüggönyök, műanyag játékok és egyes kozmetikai termékek.

Idővel ezek a részecskék leválnak a tárgyakról, és az emberek por formájában belélegzik vagy lenyelik őket.

A mióma a méhben vagy a méh körül kialakuló, gyakori, nem rákos daganat, amely körülbelül minden nyolcadik nőt érint. Általában nem nagyobbak egy borsószemnél, és nem okoznak tüneteket.

Az esetek 25%-ában azonban megnagyobbodnak, és erős menstruációt, hasi vagy hátfájást és gyakori vizelést okoznak.

loading...

Az orvosok ezeket az eseteket vagy gyógyszeresen kezelik, vagy bonyolult műtéttel távolítják el. Azok a nők, akik gyermeket szeretnének, műtéti beavatkozáson esnek át, hogy eltávolítsák ezeket a daganatokat a méhből.

Nagyon súlyos esetekben azonban szükség lehet az egész méh eltávolítására.

A miómák pontos oka ismeretlen, de úgy gondolják, hogy az ösztrogénnel függ össze. A legtöbb mióma a menopauza után zsugorodik, amikor az ösztrogénszint csökken.

Az elhízott nők és az afroamerikai származású nők vannak leginkább kitéve a mióma kialakulásának. Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy az olyan vegyi anyagoknak való kitettség, mint a DEHP, növelheti a kockázatot.

A kutatók újraelemezték egy korábbi, 2006 és 2015 között 780 premenopauzában lévő nő bevonásával végzett vizsgálat adatait. Nyomon követték az általuk tapasztalt tüneteket, és vizeletmintákat elemeztek a DEHP és más ftalátok jelenlétére vonatkozóan.

A vizsgálat második részében 48 olyan premenopauzában lévő nőtől nyertek miómaszövetet, akik a mióma eltávolítása céljából műtéten estek át. A sejteket ezután leválasztották, és olyan ftalátoknak tették ki, amelyek megegyeztek a vizeletmintákban mért szintekkel.

A vegyi anyagok, amelyeknek ki voltak téve, magukban foglalták a MEHP-t, amely akkor keletkezik, amikor a DEHP lebomlik az emésztőrendszerben.

A vegyi anyag magasabb szintjének kitett sejtek gyorsabban nőttek és ritkábban pusztultak el. Dr. Serdar Bulun szülészorvos, a tanulmány szerzője elmondta:

„Ezek a mérgező szennyező anyagok mindenütt jelen vannak, beleértve az élelmiszercsomagolásokat, a hajápolási termékeket és a kozmetikumokat, és használatuk nincs betiltva.

Többről van szó, mint környezetszennyező anyagokról. Konkrét károkat okozhatnak az emberi szövetekben”. Az Európai Unió betiltotta a DEHP használatát kozmetikumokban és más termékekben.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial