Blogolunk / Egészség

A Nobel-díjas Ilja Mecsnyikov olyan italt készített, amely elkergeti a kaszást

loading...

A Mechnikov joghurt egy hihetetlenül egészséges termék, amely segít fenntartani az egészséges bélflórát és erősíti az immunrendszert. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetsz vitamindús joghurtot, amelynek előnyeit a híres Nobel-díjas tudós tudományosan is megerősítette.

Mechnikov joghurtja

Ilja Iljics Mecsnyikov orosz és francia biológus, immunológus, Nobel-díjas kutató volt. Mecsnyikov hosszú időt töltött a hosszú élettartam tanulmányozásával különböző országokban. Ennek eredményeként Bulgáriában találta a legtöbb száz évet megélt embert. Ezek a nagyon fiatal emberek jó egészségnek örvendtek, aktívak és szívósak maradtak.

A tudós a “százévesek” jelenségét a bolgárok étrendjének sajátosságaira vezette vissza. Tény, hogy egy bacilluskultúrával készült joghurthoz nagyon hasonló tejsavterméket fogyasztanak. Ennek a terméknek köszönhetően a bolgárok rendelkeznek a legjobb mikroflórával más országok lakosaihoz képest.

Általánosságban elmondható, hogy őseink már ősidők óta fogyasztottak erjesztett tejtermékeket. Minden nemzetnek megvan a maga módja az italok és ételek elkészítésére. Természetesen az emberek tudományos ismeretek és érvek nélkül is mindig tudták, hogy az ilyen termékek pozitív hatással vannak az egészségükre. Ráadásul úgy vélték, hogy meghosszabbítják az életet.

Ilja Iljics Mecsnyikov érdeme, hogy tudományosan be tudta bizonyítani a bacillusok és a termofil streptococcusok előnyeit a savanyú tejtermékekben. Így alakult ki a “Mechnikov joghurt” elnevezés.

És itt vannak a csodatermék fő előnyei:

A hasznos mikroorganizmusok segítenek a fehérjéket aminosavakká bontani.

A “jó” baktériumokat tejsavval táplálják, amely tejcukorból keletkezik.

Következésképpen a “rossz” baktériumok, amelyek negatív hatással vannak az egészségünkre, különösen a gyomor-bélrendszerre, elnyomódnak.

loading...

A fehérje B-vitaminokat, A- és C-vitamint, valamint esszenciális aminosavakat tartalmaz.

Az egészséges joghurt receptje

Ezért sietünk megosztani a receptet ehhez a csodajoghurthoz, amelyet méltán neveznek a fiatalság elixírjének. A mecsnyikovi joghurtot otthon is könnyen elkészíthetjük. Ehhez természetes indítóanyagra van szükségünk. Két fő összetevőt kell tartalmaznia: bacillust és termofil streptococcust. Egyébként az ilyen kovász már megtalálható a gyógyszertárban vagy a szupermarketben. De ha nem találja, akkor kereshet az interneten, és megrendelheti.

Elkészítés

Először is fel kell forralni a tejet, és 38-40 °C-ra kell hűteni. A hőmérséklet meghatározásához a legjobb, ha konyhai hőmérőt használ.

Ezután hozzáadjuk a kovászt a tejhez. Tegyünk 2 teáskanálnyi kovászt literenként a tejbe.

Fedje le az edényt egy fedéllel, és tekerje be egy takaróba, hogy a kívánt hőmérsékletet fenntartsa.

7 óra elteltével a joghurt kész. A hűtőszekrényben akár 2 napig is eltartható.

Ez egy egyszerű joghurt recept. Adhat hozzá gyümölcsöt, korpát, zabpelyhet, chia magot – egyszóval, variálhatja, ahogy szeretné. Az élet meghosszabbításáról nem tudok, de a testre gyakorolt előnyei tagadhatatlanok. Végül is a modern kutatások megerősítik, hogy a kiegyensúlyozott bélflóra a jó egészség és jólét kulcsa.

És mit gondol, a Mechnikov-féle kovász tényleg jót tesz az egészségnek és meghosszabbíthatja az életet? Ossza meg véleményét a kérdéssel kapcsolatban. Várjuk a hozzászólásokat!

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial