Egészség

4 élelmiszer, amellyel méregteleníthetjük a vastagbelet, hogy jó esélyjel elkerüljük a rák kockázatát

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos betegség, amely úgy a férfiakat, mint a nőket is érinti, és az orvosi statisztikák szerint már a fiatalabb korosztály sincs biztonságban, náluk is egyre többször diagnosztizálják a betegséget.

vastagbelrak

A vastagbél egészségét leginkább a rostokban gazdag növényi táplálékokkal, és a halakban lévő egészséges zsírsavakkal lehet megőrizni.

Az Journal of the American Medical Association szaklapban megjelentetett tanulmány szerint a vegetáriánus étrendet követőknél 20 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy kialakuljon a vastagbélrák, de a pesco-vegetáriánusok körében, akik tejterméket és halat is ehetnek, 43 százalékkal kisebb a betegség előfordulása. Természetesen a húsevők vannak a legjobban kitéve a daganatos betegség veszélyének.

Változtatni kell az étkezési szokásokon, elsősorban kevesebb húst kell fogyasztani, zöldségből és gyümölcsből viszont annál többet. A következő 4 élelmiszer abban segít, hogy megőrizhessük a vastagbél egészségét, így igyekezzünk beilleszteni ezeket az étrendünkbe.

1. Magas rosttartalmú gabonapelyhek

Reggelire nagyon jó ilyen gabonapelyheket enni, hiszen ez beindítja a bélrendszer méregtelenítését, amely azért fontos, mert a toxikus anyagok képesek kárt okozni a sejtek DNS-ében, és ez pedig akár daganat kialakulásához is vezethet.

2. Olívaolaj

Ez egy nagyszerű egészséges olaj, amelyet elsősorban a főzésnél érdemes használni, hogy hozzájuthassunk az egészséges Omega 2-es zsírsavhoz. Az olívaolajnak, akárcsak a halolajaknak, gyulladáscsökkentő hatása van.

3. Bab

Ezzel a zöldséggel kapcsolatban leginkább a puffadást szokták emlegetni, viszont remek B-vitamin és rostforrás, és még a hibás DNS-eket is képes helyrehozni. Bármelyik féle bab egészséges, így nem kell mellőzni.

4. Zöldségek, gyümölcsök

Ha naponta sok nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk el, jelentősen csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Ha netán probléma lenne a megrágásuk, facsarjuk ki a levüket, és azt igyuk rendszeresen.

Ugyanakkor igyekezzünk kerülni a cukrozott ételeket, italokat, a feldolgozott húskészítményeket, mert ezek nem tesznek hosszútávon jót a vastagbélnek.
Forrás: Filantropikum

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial