A glutén egy gyakori összetevő, megtalálható számos különböző típusú élelmiszerben fogyasztjuk minden nap. Megtalálható a búzában, a rozsban, az árpában és szinte minden más gabonában. A diéták leggyakoribb összetevője. A búza jelen van a tésztákban, a kenyérben, a salátaöntetekben és sok más feldolgozott élelmiszerben. Az árpa megtalálható a sörben, míg a rozs megtalálható rozskenyérben. Nem is olyan régen még senki sem törődött a glutén mellékhatásaival, és, hogy mit tehet a testünkkel. Az utóbbi időben nagyobb figyelmet fordítunk rá, mert akár káros hatása is lehet az egészségünkre.
A glutén különösen veszélyes lehet azok számára akiknek glutén intoleranciájuk van. Sokan nem is tudják, hogy milyen káros hatással lehet a szervezetükre. Vannak olyan tünetek, amelyek jól mutatják a glutén intoleranciát. A leggyakoribb jele az úgynevezett libabőr, a háton vagy karon – (keratosis pilaris). Ez a tünet általában kapcsolódik valamilyen vitaminhiányhoz és, hogy rossz a glutén felszívódása az emésztőrendszerben.
Itt vannak a leggyakoribb tünetei a glutén intoleranciának:
- Gyakori migrén és fejfájás.
- Emésztési problémák: gázok, puffadás, hasmenés és székrekedés.
- Fáradtság gluten-ben gazdag ételek fogyasztása után.
- Hormonális egyensúly: PCOS, PMS és a meddőség.
- Szédülés, vagy más neurológiai probléma.
- Térd, csípő és ízületi duzzanat, fájdalom, vagy gyulladás ezeken a területeken.
- Gyakori hangulatváltozások: szorongás, depresszió, hipoaktív zavar és más drámai és a gyakori hangulatingadozás.
Ha ezen tünetek bármelyikét észleled magadon, konzultálj az orvosoddal.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.