Egészség

Sötét csík jelent meg a nyakadon? Talán nagy a baj!

loading...

A 14 éves Pantera nyakán barna gyűrű jelentek meg. Édesanyja csupán akkor kezdett el aggódni, mikor rájött, ez nem szennyeződés, nem lehet lemosni. Még szerencse, hogy azonnal orvoshoz vitte.

A sötét gyűrűk mellett Panterát folytonos szomjúságérzet, gyakori vizelési inger, és állandó fejfájás gyötörte. Ezek a tünetek az orvosát mind arra sarkallták, hogy megmérje a vércukorszintjét.

Ekkor derült fény a lány II. típusú diabéteszére, ami leggyakrabban a túlsúlyos felnőtteknél jelentkezik, hiszen a megnagyobbodott zsírsejtek inzulin-rezisztenciát mutatnak.

loading...

Hogy ezt megpróbálja ellensúlyozni, a hasnyálmirigy még több inzulint termel, és egy örökké tartó állapot alakul ki, hiszen károsodik a hasnyálmirigy. Ha ezt a diabéteszt nem kezelik, az szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, illetve vesekárosodáshoz vezethet.

De miért okoz ez sötét gyűrűket. A válasz a magas inzulinszinttel kapcsolatos. Mivel az inzulin fokozottan termelődik ilyenkor, így felhalmozódik a szervezetben, amitől a bőrsejtek is gyorsabban kezdenek el termelődni. Ezek a felesleges bőrsejtek több melalint ( a bőr színanyaga) tartalmaznak. Ezt acanthosis nigricans-nak hívják, és szemölcsszerű kitüremkedésekkel jár.

A fogamzásgátlók, egyes pajzsmirigy-gyógyszerek, illetve testépítő tabletták okozhatnak még hasonló elváltozást, hiszen befolyásolják az inzulinszintet.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial