Érdekesség / Színes

10 Kínában készült élelmiszer, ami tele van műanyaggal, peszticidekkel és rákkeltő anyagokkal!

Kína hihetetlenül fontos szerepet tölt be a modern világban és hagyományaitól, valamint különleges ételeitől eltekintve a legfőbb jellemzője, hogy rengeteg olyan terméket gyárt, amit nap mint nap használunk. Ipara azonban nemcsak emiatt került az utóbbi időben a figyelem középpontjába. A szabályok betartásának hiánya miatt egyre többen fordulnak elő a Kínában készült termékektől. Néhány felháborítóan olcsó kínai termékben mérgező összetevőket találtak, ezeket pedig a világ minden táján árusították.

Most bemutatunk 10 kínai élelmiszert, amit jobban teszed, ha elkerülsz, mivel rengeteg toxikus anyagot tartalmaznak!

Hamisított ginzeng gyökér

A ginzeng gyökér népszerű gyógynövény, Kínában már több mint 3000 éve használják. Ára gyorsan emelkedik, ezért sok termelő csinálja azt, hogy cukorban forralja a gyökeret, hogy annak súlyát megnövelje és még többet kérhessen érte. Ez a szakértők szerint is gyakran előfordul és nemcsak az vele a probléma, hogy a kereskedők átverik a vásárlókat, de a gyógynövény így valamennyi értékes összetevőjét is elveszíti. A természetes ginzeng gyökér 20% cukrot tartalmaz, a hamisítványban ez az arány 70% is lehet, ami pedig már káros az egészségre.

Hamis borsó

2005-ben a kínai Hunan tartományból származó, hamisított zöldborsót találtak. A hamisítást az leplezte le, hogy a borsók forralás után is kemények maradtak, a vizet pedig természetellenes zöldre színezték. A termelők rengeteget profitálnak a borsókon, az egyik ilyen illegális műhely a vizsgálatok szerint több mint 3 évig működött, míg be nem zárták!

A hamisított borsó cukorborsóból és szójababból készül, ezekhez zöld színezéket és nátrium-metabiszulfitot adnak, ez utóbbit fehérítőként és tartósítószerként szokás alkalmazni. A festék használata rákkeltő tulajdonságai miatt tiltva van, emellett gátolja a kálcium felszívódását a testben. A táplálkozási szakértők szerint a hamis borsót két tartományban is árusították. A kínai törvények szerint csak akkor lehet élelmiszerbiztonsági eseményről beszélni, ha egy élelmiszer már legalább egy ember halálát okozta. Ezért a káros anyagok az egyes termékekben nincsenek tiltva, sem jelezve.

Tojás utánzat

Kínai weboldalakon jó pár videót találunk, melyekben azt mutatják meg, hogyan lehet napi 70 dollárt szerezni a tojás hamisításával. A tojás utánzat ártalmas összetevőket is tartalmaz, köztük zselatint, alginsavat, kálcium-kloridot, timsót és mesterséges színezéket. A tojáshéjat kálcium-karbonátból készítik. A tojás utánzatok fogyasztása demenciához, memóriavesztéshez vezet.

Hamis édesburgonyás tészta

A kínai hatóságok megállapították, hogy a kínai Zhongshan városában található üzemben legalább 5,5 tonna hamisított tésztát állítottak elő. Sokan panaszkodtak a tészta furcsa ízére. A vizsgálatok során megállapították, hogy az édesburgonyás tészta tartalmazott kukoricát, ipari festéket és paraffin viaszt.

Műanyag rizs

A kínai hatóságok rájöttek, hogy Kínában hamis rizst is árultak. A mesterségesen előállított rizs burgonyát és szintetikus gyantát is tartalmazott! Ez a rizs forralás után is kemény maradt, azonos káros hatásokkal rendelkezett, mint a hamisított borsó, hosszútávon rákkeltő volt. A gyártóknak ismételten az volt a céljuk, hogy hasznot húzzanak a hamisított változatból, mivel a legnépszerűbb kínai rizs, a Wuchang neve alatt árulták az utánzatot.

Asztali só helyett ipari só

Az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt az iparó só csomagolásán fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ugyanakkor jóval olcsóbb az asztali sónál. Az elmúlt 13 évben 788 tonnát adtak el belőle. Az ipari só fogyasztása fizikai és mentális problémákhoz vezet, káros hatással van a nemzőképességre és a pajzsmirigyre.

Disznóból marhát

Kínában a sertés sokkal olcsóbb, ezért sok étteremben marhahúsként árulták. A kémiailag feldolgozott hamisítvány marhahús kivonatot tartalmaz, a húsnak fényes felületet adó marinátban 90 percig pácolják. A szakértők azt javasolják, hogy mindenki tartsa távol magát ettől a húskészítménytől, mivel hosszútávon a fogyasztása deformitást, mérgezést, rákot okoz.

Babatápszer

Közel 50 embert vádoltak meg azzal, hogy hamis baba tápszert készítettek, ami miatt számos haláleset fordulat elő gyerekeknél a kínai Fuyang tartományban 2004-ben. A hamis babatápszer csak kevés tápanyagot tartalmazott, nagy részben kréta volt benne. Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen ezt a tápszert kapták, nagyfejűséget figyeltek meg és a test többi részének lassú hanyatlását.

Fekete bors helyett sár

A kínai Guangdong tartományban a helyi média számolt be arról, hogy egy forgalmazó sarat adott el fekete borsként. Továbbá, a fehér borsot nagyrészt fehér lisztből állította elő és amikor a hatóságok elfogták, csak annyit mondott, ezzel nem öl meg senkit. Felfoghatatlan!

Betonnal töltött dió

2012-ben egy kínai fiatal héjával együtt vásárolt diót Zhengzhou városban és amikor feltörte, betont talált a belsejében. A betont papírdarabokba csomagolták, hogy megőrizzék azt a jellegzetes zörgő hangot, amit a dió ad, amikor a vásárlók megrázogatják. Mivel a diókat súlyra árulták, a hamisító nagy profitot remélt a dologtól.

Forrás: bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial