Az olyan harapnivaló, mint a saláta, bárki számára a kiegyensúlyozott napi menü elengedhetetlen részét képezik. Nem titok, hogy szinte mindenki szereti ezt az egyszerű ételt.
A salátákat ősidők óta az egészséges táplálkozás alapjának tekintik. Már az ősi gyógyítók is azt javasolták, hogy minden étkezés előtt egy kis salátát együnk a jó emésztés érdekében. A különböző fűszerek leveleit összekeverték, és mézzel, ecettel és fokhagymával ízesítették. Az ilyen keverék lehetővé tette a zsíros ételek gyors emésztését.
Természetesen a zöldség- és gyümölcssaláták az elsők, amelyeket figyelembe kell venni. Hasznosságukat nem lehet túlbecsülni, ezért a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy minden főétkezés előtt egész évben fogyasszunk ilyen salátákat.
Az étvágy fokozása és az emésztési folyamat javítása mellett a növényi élelmiszerek hatékonyan távolítják el a méreganyagokat, a salakanyagokat és más bomlástermékeket az emberi szervezetből. A gyümölcsök és zöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdagok, amelyek szabályozzák az emberi szervezet só- és vízháztartását.
Az emberi egészség szempontjából hasznos saláták egyik legfényesebb képviselője egy egyszerű elkészítésű, de rendkívül ízletes étel, amely feketeribizliből és céklából készül. Ehhez a csodálatos snackhez a következő hozzávalókat kell elkészítenie:
- cékla (főtt) – 2 db.
- Reszelt fekete ribizli kristálycukorral – 1 evőkanál
- apróra vágott diómag – 2 maréknyit
- növényi olaj – 1 evőkanál
- kapor és petrezselyemzöld
A főtt céklát óvatosan vékonyra kell szeletelni, dióval, finomra vágott zöldfűszerekkel, pürésített ribizlivel összekeverni. A salátát öntse meg növényi olajjal, díszítse zöldfűszerekkel és egész diómaggal. Ez az egyszerű saláta minden ínyencet elkápráztat vonzó ízével.
A zeller-uborkasaláta szokatlanul jó előétel. A mindössze két fő összetevő kombinációja ebben az ételben jelentősen növeli az emberi szervezet anyagcsere-folyamatait. Frissítő íze pedig kiváló kiegészítője a nehéz húsételeknek. Ennek a salátának az elkészítéséhez szükség lesz:
- fél kilogramm friss uborka
- 2-3 szál zeller
- egy köteg menta
- petrezselyem
- fűszerek ízlés szerint
- Olívaolajjal és citromlével fűszerezzük
Először a zellert vágjuk vékony szeletekre. Ezután a friss uborkát kettévágjuk, eltávolítjuk a magját, és apró szeletekre vágjuk. Aprítsa fel a petrezselymet és a mentát, majd keverje össze az összes hozzávalót egy salátástálban, adjon hozzá egy evőkanál olívaolajat, citromlevet, fűszereket és ízlés szerint sót, és hagyja legalább 30 percig ázni.
Bármilyen káposztasaláta triviálisnak és hétköznapinak tűnhet. Egy érdekes öntet és egy narancs hozzáadásával azonban új életre kelhet. Ennek az egészséges salátának az elkészítéséhez a következőkre lesz szüksége:
- fél fej kiskáposzta
- 2 narancs
- petrezselyem és bazsalikom zöldje
- zöldhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj és borecet az öntethez
- fűszerek
A káposztát felaprítjuk, megsózzuk, és hagyjuk lecsepegni. Ezután az egyik narancs levét kifacsarjuk, a másik narancsot pedig apró szeletekre vágjuk. Az öntethez aprítsuk fel a fűszernövényeket, adjuk hozzá az olívaolajat, a narancslevet és a borecetet. Keverje össze a salátaöntetet egy villával. Keverjük össze az összes hozzávalót, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A salátát az elkészítés után azonnal tálalja.
Minden nemzeti konyha egészséges saláták széles választékával rendelkezik, amelyek növelik az étvágyat, erősítik az immunitást, esztétikus megjelenésükkel gyönyörködtetik a szemet. Miután néhány percet töltött a saláták elkészítésével, egész napra elegendő energiát kaphat, és a hangulatát is feldobhatja, ha csak egy szépen díszített tányéron tálalt kulináris remekművet nézeget.
Jó étvágyat!