Egészség / Sport / Tippek

8 jóga póz, melyekkel 8 perc alatt enyhítheted a hátfájásodat

A mozgásszegény életmód nagyon sokakra jellemző a mai világban és könnyen a mozgásképesség csökkenését okozhatja. Ezért rendkívül fontos megtartani a csípő rugalmasságát.

A feszes csípő számos egészségi problémát okozhat, köztük:

  • Rossz egyensúlyt és testtartást: A csípő első része, a csípő flexor a medence legfőbb stabilizálója. Ha a csípő flexor meggyengül, az egyensúlyzavart és rossz testtartást okozhat.
  • Izmok egyensúlyhiányát: Ha hosszabb ideig ülünk, az megrövidítheti és feszesebbé teheti a csípő flexort. Ülő helyzetben a fenék és a csípő extensorok túl vannak terhelve, de gyengülnek is, mert nem minden izomcsoport van használatban.
  • Hátfájdalom: A feszes csípő flexor és a túlfeszített izmok hatására a medence előre tolódik, természetellenesen megdől és húzza a derékizmokat.

Ha időnk nagy részében ülünk, nagyon hasznosak lehetnek az alábbi nyújtógyakorlatok. Velük fokozható a csípő mozgékonysága és növelhető az erőnlét. Tovább javítható a csípő rugalmassága is.

1. Spárga fél lábbal

Vegyük fel a kitörés testhelyzetet, tegyük a jobb lábunkat előbbre, majd eresszük le a bal térdünket és a sípcsontot a talajra, a mellkast és a karokat emeljük fel, a tenyerek nézzenek egymással szembe.

A hasizmok folyamatosan legyenek megfeszítve. A még jobb hatás érdekében a karokat emeljük a fej fölé és egy kicsit hajoljunk előre, de a derekat ne hajlítsuk be. Tartsuk ezt a pózt 90 másodpercig és ismételjük meg a másik oldalon is.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat1

2. Félhold kitörés

Kezdő pozíciónk megint a kitörés. Emeljük meg a térdet és lassan emeljük fel a kezeket a szőnyegről. A csípőt lejjebb engedhetjük, miközben derékszöget zár be a szőnyeggel. A kezeket emeljük a fej fölé és nyújtsuk hátulra a lábat. Derékszögben eresszük le a csípőt és tartsuk meg ezt a pózt mindkét oldalon.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat1

3. Boldog baba póz

Fekvő helyzetben húzzuk a térdünket a mellkas felé. Karjainkkal fogjuk át a lábainkat, majd nyissuk szélesebbre a térdeinket, vállszélességűre. A hátunkat nyomjuk a talajra, a lábfejeket kezünkkel húzzuk lefelé. Mély lélegzeteket vegyünk, tartsuk a pózt fél percig.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat2

4. Béka póz

Ereszkedjünk négykézlábra, a kezek a váll alatt helyezkedjenek el. Lassan nyissuk szélesebbre a térdeket, a bokák legyenek velük egy vonalban. A vádli és a lábfej a talajon fekszik. Fél percig maradjunk ebben a testhelyzetben.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat3

5. Tű és cérna póz

Fekvő helyzetben hajlítsuk be a térdeket, lábfejek a talajon. A jobb bokánkat keresztezzük a másikkal, de a csípő és a derék továbbra is maradjon a talajon. Majd húzzuk a bal térdünket a mellkasunkhoz és fűzzük át jobb karunkat a lábunk között. Az összekulcsolt kezeknek a bal térd alatt kell elhelyezkedniük. Lélegezz mélyeket és tartsd meg magad így fél percig.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat4

6. Pillangó póz

Ülő helyzetben a térdeket kissé hajlítsuk be, karjaink a test mellett, a talpak egymás mellett helyezkednek el. Az intenzívebb nyújtás érdekében a lábakat hozzuk közelebb egymáshoz vagy tegyük magunk elé a karjainkat. Fél percig maradjunk ebben a testhelyzetben.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat5

7. Fél galamb póz

Vegyük fel a kitörés pózt, jobb lábbal előre, a kezek oldalt a talajon. Csúsztassuk az elöl lévő lábat a bal kéz felé, majd eresszük le a térdet a jobb kézhez. A jobb vádli a talajjal párhuzamosan feküdjön. Fokozatosan engedjük lejjebb a hátul lévő térdet és lábszárat a talajhoz. A jobb nyújtás érdekében engedjük lejjebb az alkarokat. Tartsuk meg fél percig, majd ismételjük a másik oldalon. Ha gyakorlat közben fájdalmat vagy kényelmetlenséget érzünk, maradjunk a tű és cérna póznál!

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat6

8. Dupla galamb póz

Keresztezett lábakkal üljünk le, bal bokánkat fogjuk meg mindkét kezünkkel és próbáljuk meg a jobb térdünkre helyezni. A lábszárak egymáson feküdjenek a bal lábbal felül. Az intenzívebb nyújtáshoz egy kicsit tegyük előbbre kezeinket és maradjunk így fél percig. Végezzük el a másik oldalon is a gyakorlatot.

8-joga-poz-melyekkel-8-perc-alatt-enyhitheted-a-hatfajasodat7

Ezek a nyújtógyakorlatok nagyban javítják a csípő rugalmasságát és támogatják annak egészségét. A csípő és a lábak is erősödnek tőlük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial