Egészség

Nem iszik eleget? Megöli a gerincét és az ízületeit. Mi az a 10 probléma, aminek a szakértő szerint ki van téve?

loading...

Azt mondják, három napig kibírható víz nélkül. A hiánya mindenféle problémát okoz, kezdve a fejfájással. De tudta, hogy a gerinc és az ízületek egészségére is hatással van?

A víz eltávolítja a szervezetből a káros anyagokat, ugyanakkor a hasznosakat is szétosztja a szervezetben. Víz nélkül nem tud mozogni vagy gondolkodni. A víz nem raktározódik, ezért ha azt szeretné, hogy a teste jól működjön, akkor tényleg minden nap eleget kell innia. A legjobb a sima víz vagy a természetes ásványvíz, mivel ezek extra fontos ásványi anyagokkal látják el a szervezetet, és megakadályozzák a kiszáradást.

Az egészséges emberi szervezet úgy működik, mint egy jól olajozott óramű. És ahogyan az olajra nagy szükség van a fogaskerekek forgatásához, úgy a víz is nélkülözhetetlen a testünk számára. Nélküle egyszerűen nem működne úgy, ahogy kellene. Egy egészséges ember testének teljes víztartalma a testsúly 50-60 százaléka.

A szakértő szerint a következő 10 folyamatot alapvetően befolyásolja a vízhiány:

1) Víz nélkül az agy nem működik

A víz nélkülözhetetlen a gondolkodáshoz, a hangulathoz és a koncentrációhoz felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. A depresszió vagy a szorongás megelőzésében is alapvető szerepet játszik. Szükséges a hormonok és neurotranszmitterek, köztük a hangulatot befolyásoló szerotonin hatékony termeléséhez. A szerotonin alacsony szintje összefüggésbe hozható a depresszióval. Még az enyhe, de hosszan tartó dehidratáció is depresszióhoz vezethet.

2) Csökkenti a stresszt és a fáradtságot

A víz segít csökkenteni a fáradtságot. Még az enyhe dehidratáció is negatívan befolyásolja a hangulatot és a koncentrációs képességet. A víz segít megelőzni a stresszt is. Valójában az egyenlet a következő: a stressz dehidratációt okoz a szervezetnek, a dehidratáció pedig stresszt okoz a szervezetnek. A stresszhormon kortizol magasabb szintje a szükségesnél alacsonyabb ásványi anyagszintet okozhat. Emiatt az ásványvíz fogyasztása szó szerint megelőzést jelent az ördögi stresszkörben.

3) Elosztja a tápanyagokat és küzd a fertőzések ellen

A víz a vér fő összetevője, amely összeköti a test összes szervét és szövetét. Oldja az oxigént, a tápanyagokat és az emésztőrendszerben felszívódó anyagokat, a salakanyagokat vagy a hormonokat.

De a nyirokrendszerben áramló nyirok fő alkotóeleme is. Segít a szervezetnek a fertőző betegségekkel szemben – megszűri és eltávolítja a testből a salakanyagokat. A vízhiányos nyirok sűrű, és ez azt jelenti, hogy lassabban kering, és így az egész rendszer tökéletlenül működik.

4) Javítja az emésztést, a kiválasztást és a fogyást

A víz a fogyásban is segít. Többek között azért, mert a szervezetnek először fel kell melegítenie a vizet testhőmérsékletűre, amit energiafelhasználás közben tesz meg.

loading...

Emellett része a nyálnak, a bélnedveknek, a hasnyálmirigy levének és az epének, vagyis mindazoknak a folyadékoknak, amelyek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő emésztéséhez szükségesek, és amelyekből a szervezet energiát és építőanyagot nyer. De a széklet szerves része is, és elegendő bevitele a székrekedés megelőzése.

5) Mit tegyünk a következő napokban és mit tegyünk a következő napokban

Biztosan tapasztalta már, hogy a hólyaghurut próbált úrrá lenni magán, amit több folyadék fogyasztásával megállított. Ez a helyes stratégia, hiszen a víz a vizelet fő alkotóeleme, amelyen keresztül a salakanyagok és a mérgező anyagok távoznak a szervezetből. Ezeknek az anyagoknak a rendszeres eltávolítása a szervezetből fontos a szervezet megfelelő méregtelenítéséhez.

A káros anyagok a verejtékkel is távoznak a szervezetből, amelynek fő összetevője a víz. Ennek feladata a test hűtése és az életveszélyes túlmelegedés megelőzése. Mivel a szervezet az izzadsággal fontos ásványi anyagokat veszít, az ásványvíznek a napi ivás részét kell képeznie a magnézium, kalcium, kálium és esetleg más ásványi anyagok pótlása érdekében.

6) Védi az ízületeket és a gerincet

A víz az ízületi folyadék része is, amely csökkenti az ízületek és a porcok érintkezési felületeinek súrlódását, így védve azokat a kopástól. Tartalmazzák a porckorongok is, amelyek párnaként működnek a két csigolya között, megvédve azokat a kopástól.

7) Lassítja az öregedést

A megfelelő ivási rend közvetlenül összefügg az öregedés jeleinek javításával, melynek során a szervezet fokozatosan „kiszárad”. Segít a bőr gyógyulásában. Az egészséges és hidratált bőr feszes és sima, míg ha a szervezet vízhiányos, akkor törékeny és gyengül a barrierfunkciója.

8) Megelőzi a szívrohamot és a stroke-ot

A víz fenntartja a vér megfelelő sűrűségét, és a megfelelő hidratáltság megelőzi a vérrögöket, valamint magát a szívrohamot vagy a stroke-ot.

9) Enyhíti a fejfájást

Egyes emberek különösen érzékenyek a vízhiányra, mert az nagyon gyorsan fejfájást okoz nekik. A megfelelő ivási rendszer, amelynek főként rendszeresnek kell lennie, segít megelőzni a gyengeséget, a fejfájást vagy az izomgörcsöket.

10) Ellensúlyozza a menopauza hatásait

A hőhullámok, a hőség, az izzadás. A menopauzában lévő nők rémálmai. Mivel a szervezet ebben az időszakban valóban sok folyadékot veszít, erősíteni kell az ivási szokásokat. Ez segít megelőzni a fáradtságot, a fejfájást és a koncentrációs zavarokat.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial