Háztartás

Mely házimunkák számítanak egyszerűen értelmetlennek, amelyekre a szorgalmas háziasszonyok időt pazarolnak

loading...

A házimunka gyakran olyasmi, amire sok időt fordítunk. Természetesen törekszünk a tökéletes rendre és tisztaságra, ezért nagyon bosszankodunk, ha a szomszédaink egyszerűen nem veszik észre az általunk végzett munkát, vagy természetesnek veszik azt. Talán itt az ideje, hogy lemondjunk néhány olyan házimunkáról, ami csak időpocsékolás?

Nézze meg, mely házimunkák számítanak egyszerűen értelmetlennek, és ezért nem érdemes rájuk pazarolni a drága időt.

Megelőző csőtisztítás

Ha a szennyvízcsövek eldugultak, természetesen ki kell tisztítani őket. Azonban igazán nincs szükség arra, hogy újra és újra különböző vegyszereket használjunk. Ez időpocsékolás, és nem is biztonságos ezeknek a vegyszereknek a használata.

Csempefugák tisztítása

A csempefugák tisztítása nehéz és hálátlan munka. Sokkal hatékonyabb, ha évente egyszer tömítőanyagot viszünk fel a fugákra, és nem pazarolunk időt és energiát a tisztításra.

Rendszeres padlótisztítás

A padló porszívózása és felmosása hetente egyszer elegendő. A ritkán látogatott helyiségeket havonta kétszer is lehet takarítani.

Különböző felületek súrolása

A felületek gyors tisztítása érdekében elég gyakran erőteljesen lesikáljuk őket. Erre azonban nincs szükség: várjuk meg, amíg a használt termék hatni kezd, és csak finoman súroljuk át a felületet.

A tűzhely és a sütő tisztítása

A tűzhelyet naponta tisztítsa meg egy kellően nedves ruhával, hetente egyszer pedig mosószerrel. Ha halat vagy húst főz, érdemes a tűzhelyet fóliával letakarni, hogy a zsír ne csöpögjön a felületre. Évente 3-4 alkalommal elegendő a sütő tisztítása.

loading...

Öntöttvas főzőedények mosása

Az öntöttvas edényt valóban nem kell minden használat után kimosni. Egyszerűen törölje át egy papírtörlővel, és dörzsölje be olajjal. Ha mégis el kell mosni az öntöttvas serpenyőt, ne feledje, hogy utána alaposan megszárítsa.

Minden élelmiszer mosása

Nem kell feltétlenül minden élelmiszert megmosni. A nyers húst például nem kell megmosni. A legfontosabb, hogy megfőtt vagy megsült legyen. A gombát is jobb papírtörlővel megtisztítani. Ha megmossuk, gyorsabban megromlik, és megváltozik az íze.

Teáskannák és kávéfőzők mosása

Használat után a teáskannák és kávéfőzők falán egy filmréteg marad, amelyet nehéz lemosni. A szakértők szerint elég az eszközöket elmosni, és a falon maradt kávé még ízletesebbé teszi az italokat.

A zöldségek hámozása főzés előtt

A zöldséghéjak gazdagok jótékony anyagokban. Ha zöldségeket, például padlizsánt, burgonyát, cukkinit vagy sárgarépát készül sütni, egyszerűen öblítse le vízzel. Ezzel időt takaríthat meg, és a zöldségek teljesen új ízt kapnak.

Ruhák és ágyneműk vasalása

Manapság a háziasszonyok egyre ritkábban vasalják ki az ágyneműt, nemhogy keményítsék. A szakértők szerint, ha az ágyneműt nem vasaljuk ki, az még inkább hagyja lélegezni a bőrt, ami még jobb alvást tesz lehetővé. Ha el akarjuk kerülni a vasalást, akkor érdemes nem erősen kicsavarni a ruhákat, és hagyni megszáradni.

Függönyök mosása az ünnepek előtt

Elég félévente egyszer kimosni a függönyöket, így tényleg nem kell minden vakáció előtt megtenni. A függönyök túl gyakori mosása az anyag vetemedését okozhatja.

Érdemes átgondolni, hogy mely házimunkákat érdemes előtérbe helyezni, és melyek azok, amelyeket el lehet kerülni. Így több szabadideje marad arra, hogy szeretteivel töltse, vagy azzal foglalkozzon, amit szeret.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial