Kert / Növény

Visszavágtam, így takartam le: az én rózsáim hozzák jövőre a legcsodálatosabb virágokat

A rózsa a legtöbb udvar, kert, park, közterület díszítője egész nyáron. Egyes fajok még az ősz végéig is virágoznak, azonban, ha tartósan mínuszok alá megy a hőmérő higanyszála, akkor gondoskodni kell a rózsák védelméről.

hghdfdsa

Léteznek olyan hibrid rózsafajok, amelyeket nem muszáj védeni a téli fagyok ellen, de érdemes még ültetéskor a szakértők tanácsát kérni. Normális körülmények között a rózsatöveket október utolsó hetében kell betakarni, ekkora annyira lehűl már az idő, hogy nem tesz jót nekik.

Mielőtt betakarnánk, vissza kell metszeni a rózsatöveket. A metszés gondoskodik a hosszabb időtartamról, és a jövő évi bőséges virágzásról. A futó-, és a törperózsát nem kell egészen visszametszeni, ezeket csupán egy esztétikai metszésnek kell alávetni.

A többi, hagyományos rózsafajtát jó alaposan vissza lehet metszeni. Fontos, hogy a zöld hajtásokat, és leveleket is távolítsuk el a takarás előtti időszakban. A futó rózsák felső részének kb. ⅓ kell visszametszeni, és utána be kell takarni a tövet egy polisztirén védőréteggel, vagy a lehullott avarral.

Mivel takarjuk a rózsát télire?

fgfgsgfghj

Miután visszametszettük, és lefektettük a futó rózsák ágait, le is kell takarni, hogy ne fagyjanak le az ágak. A töveket a legjobb, ha kerti földdel takarjuk be, jó magasra húzzuk fel a földet, minél nagyobb részt fedjünk be vele. Ne használjunk fűrészport vagy tőzeget, mert ezek átengedik a vizet, és a jég ráfagy pontosan a rózsatőre.

Ne csak a tövet, hanem a megmaradt hajtásokat is fedjük be, hogy ne fagyjanak szét. Készítsünk lécekből, és fóliából kisebb fóliaházat a rózsák számára. Védenünk kell őket az erős széltől, az esőtől, a hótól, havas esőtől, hogy a hó, és olvadt hó ne álljon meg a tövek körül, viszont egy minimális nedvességre azért még szükségük lesz.

A visszametszett ágaknak is maximális védelmet kell biztosítani, ezekre húzzunk pl. egy raffia zsákot.

gsdfgsdgzt

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial