Blogolunk / Egészség

Kötőhártya-gyulladás: fájdalom és égés, hogyan lehet megszabadulni tőle?

loading...

Amint duzzadt szemhéjakat, kipirosodott kötőhártyát vagy elviselhetetlen égő vagy vágó érzést észlel a szemében, azonnal forduljon orvoshoz. Sokan azt gondolják, hogy a kötőhártya-gyulladás banális dolog, de valójában nem az. Minden alkalommal más és más probléma, ugyanolyan kimenetelű. Ezért a kezelésnek közvetlenül a probléma kiváltó okára kell összpontosítania.

Mi a kötőhártya-gyulladás?

Ahogy a neve is mutatja, a kötőhártya-gyulladás olyan betegség, amely során a szem kötőhártyája kipirosodik. Az irritáció és a szem hidratálására és védelmére szolgáló funkció károsodása következtében különböző megnyilvánulások, például bőrpír, duzzanat, fájdalom és kínzó égő érzés jelentkezhet. A kötőhártya-gyulladás felnőtt és fiatal betegeket egyaránt érint. Bár sokan jelentéktelen fertőzésnek tartják, nem szabad alábecsülni, mert a kezeletlen kötőhártya-gyulladás számos kellemetlen szövődményt okozhat.

Melyek a betegség kialakulásának okai?

loading...

A szem irritációjának számos különböző oka lehet, amelyek súlyossága eltérő. Leggyakrabban vírusos vagy bakteriális megbetegedésről van szó, de a kötőhártya-gyulladást más változók is okozhatják. A szakértők ilyenkor megkülönböztetik a fertőző gyulladást, ahol vírusok, baktériumok vagy paraziták a kórokozók, és a nem fertőző gyulladást, amelyet a könyörtelen irritáció okoz. Allergia is lehet a hibás. Ezen kívül a kötőhártya-gyulladás kémiai, fizikai vagy hőérzékenység következtében alakul ki, például a szennyeződés, a füst, a poros vagy száraz környezetben való tartózkodás, a hideg, a szél, az UV-fény vagy a kémiai spray-k mind-mind okozhatnak problémát.

Mindenesetre más összetevők, például a fáradtság, az alvási nehézségek és a hosszú ideig tartó koncentrált munka miatti szemterhelés is szerepet játszhat. Emellett ügyeljen a sérült vagy piszkos kontaktlencsékre, és tartson stratégiai távolságot a hosszú ideig tartó viselésükkel szemben. Néhány esetben a kötőhártya-gyulladást a gyógyszerek vagy a nem megfelelő smink használata is kiválthatja. Ráadásul a kötőhártya-gyulladás más betegségek, például arcüreggyulladás, száraz szem szindróma vagy a szem bármilyen sérülése is okozhatja. Mindenesetre a szemhéjak és a szempillák helytelen elhelyezkedése, a nem korrigált fénytörési hiba vagy más egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak a kötőhártya-gyulladáshoz.

Mi a legmegfelelőbb kezelés?

Amikor kötőhártya-gyulladásról van szó, a pácienseket általában az érdekli leginkább, hogy milyen kezelési módok léteznek a kötőhártya-gyulladásra, és mitől kell tartózkodni. Vegye azonban figyelembe, hogy a problémájára nincs egyféle megoldás. Az igazság az, hogy a kezelés még mindig attól függ, hogy pontosan mi okozta a beteg állapotát. Ha a vény nélkül kapható termékek nem nyújtanak segítséget, mindenképpen forduljon szakemberhez a konkrét teendők meghatározása érdekében.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial