Blogolunk / Egészség / Tippek

Megdöbbentő amit a Fluoridról megtudtunk – figyelj oda, hogy ne nyeld le a fogkrémet !!!

Jelentős kutatásokat végeztek a fluorid hatásait vizsgálva, és megállapították, hogy a túlzott fluoridbevitel összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel, a születési rendellenességekkel, a légzőszervi, emésztőrendszeri és a húgyúti megbetegedésekkel. A víz fluorid tartalma az ország területein eltérő. Nézz utána, hogy a lakókörzetedben hány százalékos az ivóvíz fluoridtartalma.

A fluor természetesen előfordul a vizekben, kőzetekben,  a litoszféra 13. leggyakoribb eleme. Magyarországon a legtöbb fluort a vezetékes vízzel és az ásványvizekkel vesszük magunkhoz.

Sokan nem tudják, hogy a túlzott fluorid fogyasztás kifejezetten káros az emberi szervezet számára.

Amennyiben magasabb, a víz fluorid tartalma a lakóhelyeden mint az átlag, ügyelj arra, hogy se Te, se a családtagjaid ne fogyasszanak tartósan csapvizet. Az 1mg/l feletti érték már magasnak számít. Léteznek olyan ásványvizek, amelyeknek fluor taralma meghaladja az 5mg/l-t. Ez azért lehetséges, mert ezeknek a fogyasztását csak indokolt esetben, kúraszerűen ajánlják.

A túlzott fluoridbevitel miatt a fogakban és a csontokban úgynevezett fluorózis alakulhat ki. Csontfluorózis esetén a csontok, ízületek elmeszesednek, megnő a csonttörés kockázata.

A Fluorid káros hatásai:

A Fluorid rákkeltő anyag

A kutatások szerint a csontrák gyakorisága 6,9%-al, a többi ráktípus 5%-al gyakoribb azoknál akik tartósan magas fluorid tartalmú vizet fogyasztanak.

A Fluorid növeli a csípőtáji törések esélyét

Azok körében, akik ilyen vizet fogyasztanak tartósan, megduplázódott a csípőtáji törések száma.

A Fluorid Növeli a meddőséget

A kutatások kimutatták, hogy sokkal nagyobb a meddő nők százalékos arány az olyan területeken ahol magas az ivóvíz fluorid tartalma. Arról is beszámoltak, hogy az összes ilyen típusú állatkísérlet kimutatta az összefüggést a fluorid és a termékenység között.

A Fluorid Növeli a fluorózis kockázatát

Az átlátszatlan fehér foltokat a fogakon fluorózisnak hívják. Ahol magas az ivóvíz fluorid tartalma ott 5 gyerekből 1-nél megfigyelhetők a fluorozis tűnetei.

A Fluorid nem csökkenti a fogszuvasodást

A fluorid nem csökkenti hatékonyan a fogszuvasodást. Nem találtak összefüggést a víz fluorid szintje és a fogszuvasodás között. Figyeljünk oda, hogy a gyerek lehetőleg ne nyelje le a fluor tartalmú fogkrémet.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial