Blogolunk / Egészség / Szépség

Csalánmag: az új szuperélelmiszer. Új szuperélelmiszer a szépségért és a vesékért

loading...

A csalánmagok a csalán (Urtica dioica L.) nevű növényből származnak. Általában a gyógynövények világában, amint egy zöld növény virágba borul és elkezd magokat termelni, a levelei már elvesztették fontos tápanyagaikat. A csalán esetében azonban a magok egy újabb módot jelentenek arra, hogy a csalánt felhasználjuk! Hasonló hatású, mint a csalánlevél, de még többet hoz az asztalra. A magok gyűjtése nem biztos, hogy kellemes, szerelkezzünk fel hosszú ujjú felsővel, erős cipővel és kesztyűvel.

Gyűjtse össze az egész növényt

A magok a nőstény csalánnövényen találhatók. Gyűjtsük őket úgy, hogy levágjuk az egész növényt, és fejjel lefelé egy finom szitára (szárításhoz) vagy kibontott újságpapír fölé akasztjuk. Ahogy a növény szárad, a magok a szitára hullanak. Ezzel a nemkívánatos rovaroktól is megszabadulunk. Vigyázat: a növény még most is megcsípheti. Óvatosan megrázhatja a szitát, hogy a csalánszőrök lehulljanak. Amik megmaradnak, azok a magok.

A csalánmagok és egészségügyi előnyeik

A csalánmaggal táplálhatja és javíthatja bőre és haja megjelenését. Fogyasztásukkal támogathatják az agy, a vese és a mellékvese működését. Nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és esszenciális zsírsavakat. Acetilkolin- és szerotonin-tartalmuknak köszönhetően a jó hangulat forrásává válhatnak. Emellett a csalánnak vízhajtó hatása is van.

loading...

A magok felhasználása

A magokat egyszerűen csak úgy, nyersen fogyaszthatjuk. Enyhén sós ízük és ropogós állaguk van. Ezért adjuk őket müzlihez, joghurthoz, de turmixokhoz, levesekhez stb. is. A levest egyszerűen úgy készíthetjük el, hogy a kész levesbe személyenként 2 evőkanál csalánmagot keverünk. Egyszerűen csak főzzük rövid ideig. Hozzáadhatja a müzlijéhez is. Díszítésként is szolgálnak.

Csalánmag kis mennyiségben

Az ajánlott napi adag egy felnőtt számára napi 30 g. Ha ezt a mennyiséget túllépjük, túlságosan serkentő hatású lehet. Például egy 250 ml-es csésze csalánmagtea, amely 25 g csalánmagból és 300 ml vízből készül, napokig megakadályozhatja az alvást!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial