Blogolunk / Technika / Tippek

ÍGY HOSSZABBÍTSD MEG A TELEFONOD ÉS A SZÁMÍTÓGÉPED ÉLETTARTAMÁT

Túl hamar tönkremennek az elektromos kütyüid? Pedig még fél éve sincs hogy vásároltad. Gyakran mi magunk is hibásak vagyunk benne. Nézzünk szembe a tényekkel nem mindig kezeljük ezeket az eszközöket kellő óvatossággal.

Ebben a cikkben megpróbálunk pár nélkülözhetetlen ötletet mutatni, hogy az eszközeid minél tovább rendeltetés szerűen működjenek.

Az akkumulátor töltése

klugukdjhdglhjekhjlhj

Ne a laptopon töltsd egész nap a telefonodat nem tesz jót az akkumulátornak ha egész nap a 80% és 100% között mozog. Optimálisan akkor kezd el tölteni a telefonod mikor már lemerült 10-20% alá, és akkor is inkább a konnektort használd erre a célra. Az sem baj ha rajta felejted, mert a mai készülékek, miután feltöltődtek lekapcsolnak és nem vesznek fel energiát míg valamennyit le nem merülnek.

urtueuterhjffghjhdfhjdhdhdhd

Használj eredeti adaptert. Lehet, hogy az utángyártott nem nyújtja ugyanazt, és így károsíthatja a készüléked. Például feltöltés után nem kapcsol le, és ezzel tönkre teszi az akkumulátort.

Kerüld az úgynevezett ultragyors töltőket amik azt ígérik, hogy kevesebb mint egy óra alatt feltöltik az akkumulátort. Ez is károsíthatja a készüléked. Gondolj bele, ha ez lenne a normális akkor agyártó is ilyet adna hozzá.

Ajánlatos 3 havonta egyszer teljesen lemeríteni a készüléket, ez is meghosszabbítja az akkumulátorod élettartamát.

Ügyeljünk a túlmelegedésre

khghkgdkhgg

A laptopod lehetőség szerint ne tedd a térdedre, párnára vagy az ágyba. A gép szellőzőnyílásait szabadon kell hagyni mert különben hamar felmelegszik és a processzor nem kapja meg a kellő hűtést. Ha nincs megfelelő hűtés nem tudja megfelelő sebességgel elvégezni a számításokat és lelassul, sőt rosszabb esetben tönkre is mehet. Vásárolj laptop hűtőt vagy használd az asztalon, így biztos nem tömíted el a szellőzőnyílások rajta.

Ne tedd ki a készüléked közvetlen napsugárzásnak, mert a nagy felmelegedés kifejezetten rosszat tesz a lítium-ion akkumulátoroknak.

Ha a hidegről viszed be a laptopot akkor adj neki egy kis időt, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét és csak utána kapcsold be.

Monitor

kmjgdklhjdfhdg

A monitorod tarts távol a közvetlen napfénytől, mert hosszú távon veszíteni fog a színek intenzitásából.

Lehetőség szerint ne érintgesd a képernyőt a az ujjaiddal.

A laptop becsukása előtt győződj meg róla, hogy semmit nem hagysz a billentyűzeten, mert ha mégis akkor tönkre teheti a kijelzőt.

Feszültségingadozások

fgujtdfjgdegjfjd

Ha azt észleled, hogy vihar közeleg, akkor húzd ki a laptop adaptert a konnektorból és inkább használd az akkumulátorról. Nem mítosz, hogy egy közeli villámcsapás tönkre teheti az elektromos készülékeket. Ha idő előtt lemerülne a laptop, még mindig elővehetsz egy jó kis könyvet.

Ha olyan helyen élsz ahol a feszültség ingadozás gyakori érdemes vásárolni egy egy szünetmentes tápegységet, vagy egy feszültség ingadozás védelemmel felszerelt elosztót.

Távolítsd el a port és az éles tárgyakat

ztkithgkdftzhkdg

Ha a telefonod gyakran hordod a zsebedben esetleg a táskád alján egy idő után egyre több por lerakódik a telefon kisebb nyílásaiban, gondolok itt a töltő és a fülhallgató aljzatra. Ha nem elég tiszták akkor a bele dugott eszköz nem biztos hogy megfelelően tud érintkezni. Szitkozódsz, hogy megint tönkrement a töltőkábeled, közben meg csak alaposan ki kellett volna tisztítanod a csatlakozó bemenetet. Ezt legegyszerűbben egy fogpiszkáló segítségével teheted meg.

Hogy elkerüld a karcolásokat a telefonon inkább használj egy külön zsebet a táskádon erre a célra.

Ha azt hallod, hogy a számítógéped vagy a laptopod egyre hangosabb érdemes elvinni egy szakemberhez, hogy kompresszor segítségével kifújják belőle a lerakódott port.

 

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

 

 

 

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial