Háztartás

Hogyan tároljuk tovább a citromot, hogy ne romoljon meg? 4 egyszerű trükk

loading...

Mindig van citrom a kamránkban. Ezek a citrusféle nélkülözhetetlenek minden ételünk feldobásához és a szervezetünk méregtelenítéséhez. Azonban azzal, hogy megvesszük és sokáig tároljuk a konyhában, azt kockáztatjuk, hogy megrohadnak, és vonakodva ki kell dobnunk. Talán nem tudja, de többféle módon is meg lehet hosszabbítani az eltarthatósági idejét, és meg lehet akadályozni, hogy megpenészedjen.

Íme, négy módszer, amellyel hosszú ideig tárolhatjuk a citromokat anélkül, hogy megrohadna.

Citromos jégkockák a jégkockatartóban

Az első módszer a jégkockás módszer. Ez az eredeti, de igazán hatékony trükk megakadályozza, hogy elpazarolja a citromokat, és hosszú ideig megőrzi frissességüket.

Fogja a citromot, reszelje le a héját, és facsarja ki a levét. Tegyen mindent a jégkockatartó formákba. Már csak annyi a dolga, hogy a fagyasztóba tegye. Ha jól megfagyott, vegye ki a formákból, tegye egy szilikon szigetelésű zacskóba, és helyezze vissza a fagyasztóba. Bármikor kiveheti, és bármilyen alkalomra felhasználhatja.

Fogpiszkálóval

A második módszer fogpiszkálók használatával történik. Gyakran előfordul, hogy a citromot félbevágjuk, és csak az egyik felét használjuk fel, a másik fele pedig visszakerül a hűtőbe. Azt a hibát azonban szinte mindannyian elkövetjük, hogy ezt a felét nyitva tartjuk. Így elkerülhetetlenül veszít frissességéből és tápértékéből.

Az okos lépés: Használjunk fogpiszkálót úgy, hogy a citrom egyik és másik fele közé szúrva összefogjuk. Így napokig friss és felhasználásra kész marad!

Citrom vízben

Ez a módszer szintén ésszerű, hiszen az egész citrom megmarad. Ez az egyszerű és praktikus trükk lehetővé teszi, hogy a citromokat hosszabb ideig tárolja anélkül, hogy megpenészednének. Egyszerűen helyezze a citromokat egy edénybe, és adjon hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Tegye rá a fedelet az edényre, és tegye az egészet a hűtőszekrénybe legalább 2-3 napra. Ha csak egy fél citromot kell tárolnia, a levágott felét fejjel lefelé egy vízzel teli csészealjba helyezze, hogy megőrizze a gyümölcshús a frissességét.

Sós fűszerezéssel

Végül az utolsó módszer kétségtelenül a legbonyolultabb eljárás az összes közül.

loading...

Vegyünk egy tepsit, és tegyünk bele egy réteg tengeri sót. Ezután adjuk hozzá 5 citrom héját. Egy kanál segítségével keverje össze az egészet. Ezután öntsük bele a kifacsart citromok levét (amennyit csak lehet). Ezután süssük 190 fokon körülbelül húsz percig, majd további 10 percig 150 fokon. Vegyük ki az edényt a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Végül tegyük az egészet egy üvegbe. Most egy ideális szószt készített, amelyet tésztákhoz, hideg rizshez, salátákhoz stb. használhat. Ez a mártás nagyon hasznos lesz, ha minden nap a kamrában tartja.

Citrom termesztése otthon

Hogyan termesszünk citromot otthon cserépben?

Láttuk, hogyan tároljuk a citromot, most nézzük, hogyan termeszthetjük otthon.

Hozzávalók:

  • 1 citrom
  • Bármilyen szerves talaj
  • Megfelelő edény vagy cserép
  • Bőséges napsütéses környezet

Ültetés:

Tegye a földet a cserépbe, és adjon hozzá egy kis vizet, hogy megnedvesítse.

Vágja fel a citromot, és válassza ki a legjobb formájú magot. Ne szárítsa ki, a nedvesség még segíthet is. Készítsen egy kis lyukat a talajba, és tegye bele a magot.

Fedje be földdel és még több vízzel.

Fedje le a cserepet fóliával, hogy a nedvességet felfogja, majd helyezze napos helyre.

Vigyázzon, hogy ne öntözze túl, mert ez a magok rothadásához vezethet. Tartsa szemmel a cserepet, és amint a citromfa növekedni kezd, távolítsa el a fóliát. Ennek általában egy-két héten belül meg kell történnie.

Helyezze a cserepet teljes napfényre. Ne feledje, hogy a citromfának napi nyolc óra fényre van szüksége, és a körülötte lévő talajnak folyamatosan nedvesnek kell lennie.

Tessék, otthon is termeszthet saját citromot!

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial