Egészség

A lábadon fogod látni, és akkor jelenik meg, amikor a májad már nem bírja tovább!

loading...

Amikor a tünetek megjelennek, az annak a jele, hogy májunk komoly veszélyben van. Különösen az egyik ilyen tünetnek kell vészharangot kongatnia számunkra: visszafordíthatatlan májkárosodásra utal.

A NAFLD-zsírmáj kialakulását különböző hormonális rendellenességek, például policisztás ovárium szindróma, pajzsmirigy alulműködés, alvási apnoe vagy pikkelysömör okozhatják. A fő tényezők azonban, amelyek hozzájárulnak a NAFLD kialakulásához, a következők:

A magas kalóriatartalmú, erősen feldolgozott élelmiszerekben, egyszerű szénhidrátokban, különösen fruktózban és telített zsírokban gazdag étrend,
az elhízás, különösen a zsigeri elhízás, amikor a zsír elsősorban a hasüregben halmozódik fel,
metabolikus szindróma,
2-es típusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia,
dyslipidaemia, azaz rendellenes lipidanyagcsere.

A NAFLD-t gyakran véletlenül, egy más okból végzett ultrahangvizsgálat során diagnosztizálják. Ha azonban figyelmen kívül hagyják és évekig nem kezelik, teljes szervi elégtelenséghez vezethet.

loading...

Ennek a tünetnek riasztónak kell lennie

NAFLD esetén a májsejtek degenerációja következik be. A májsejtek károsodásának és regenerálódásának későbbi folyamatai progresszív fibrózishoz, majd májzsugorodáshoz vezetnek.

A brit kormányhivatal, a National Health Service szakértői rámutatnak, hogy a NAFLD-vel ellentétben a májzsugornak egyértelmű tünetei vannak. Ezek egyike a lábak, de a bokák látszólag enyhe duzzanata is.

Egyéb tünetek is előfordulhatnak:

  • Fájdalom a jobb felső hasüregben,
  • extrém fáradtság,
  • fogyás,
  • gyengeség.

Az NHS szerint „a májzsugorodásra nincs gyógymód”. Ezért olyan fontos, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal, és mindenekelőtt helyes táplálkozással, fizikai aktivitással és megfelelő testsúly megtartásával vigyázzunk a májunkra.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial