Blogolunk / Egészség

Gyakran fájt a háta, később kiderült, hogy rákos – Figyeljünk erre is!

loading...

Akár ülve, akár állva dolgozunk, a hát alsó része viseli a legnagyobb terhelést. Ha nem megfelelő a testtartásunk, vagy rosszul ülünk, egy idő után érezni fogjuk, hogy visszatérő hát- vagy derékfájdalom jelentkezhet.

Derítsük ki, mi lehet a hátfájás oka, és szabaduljunk meg a problémától minél hamarabb.

1) Izom- vagy szalagprobléma

Ez többnyire a helytelen nyújtás vagy a túlzott súly emelése miatt fordul elő. Azonban akkor is előfordulhat, ha kényelmetlenül alszunk.

Az erősödő szúró fájdalom akár enyhe zsibbadássá is fokozódhat. Tegyünk hideg vizes borogatást a problémás területre, vagy vegyünk hideg-meleg zuhanyt, és ha a helyzet súlyosbodik, keressünk fel egy szakembert, aki megfelelő gyógyszeres kezelést ad.

2) Ízületi gyulladás

Általában a problémát a csigolyák közötti kis ízületi szalagok vagy a hetedik gerinc melletti hosszanti izomzat okozza. A problémával szakemberhez kell fordulni, aki gyógyszert, gyógynövényeket vagy masszázst fog javasolni.

3) Porckorongsérv

Akkor alakul ki, amikor az anulus fibrosus elszakad, és a puha zselés anyag benyúlik a csigolya- vagy gerinccsatornába. A súlyos, de változó fájdalom mellett izomgyengeség és zsibbadás is előfordulhat.

Ha a fájdalom a hát alsó felében, a fenék tájékán jelentkezik, akkor a probléma oka az isiászideg lehet. Célszerű minél többet pihenni, és felkeresni az orvost egy MRI-vizsgálatra.

loading...

4) Menstruáció

A menstruációs ciklus alatt sok nő küzd derék- és hátfájással. Ilyenkor jótékony hatású lehet egy kellemes fürdő, illóolajos masszázs, vagy gyógyteák szürcsölgetése.

5) Terhesség vagy szülés utáni hátfájás

A túlterhelés gyakran vezethet súlyos hátfájáshoz. Ha a probléma még két hónappal a szülés után is fennáll, érdemes szakemberhez fordulni.

6) Csontritkulás

35 éves kor után a legtöbb embernél jelentkezik a csontritkulás problémája, amikor a csonttömeg sokkal gyorsabban kezd csontot veszíteni. Ennek megelőzése érdekében szervezetünknek elegendő kalciumra és D-vitaminra van szüksége.

7) Fibromyalgia

Ez egy viszonylag gyakori és fájdalmas betegség, amely leginkább az izmokat és a lágyrészeket érinti. Elég nehéz diagnosztizálni, a tünetek évekig lappanghatnak.

8) Fertőzés, cukorbetegség, rák, vesebetegség

Ezek is okozhatnak hátfájást, de csak nagyon előrehaladott állapotban.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial