Blogolunk / Egészség / Tippek

Ha 10-15 percnél többet ülsz a WC-n akár komoly kihatással lehet az egészségedre!!!

A szakemberek szerint, ha valaki több mint 15 percet ül, a WC-ülőkén az néhány komoly kérdést vet fel. Tudom, a legtöbben nem veszi komolyan, de ha szembe néznek a problémával, nagyban megkönnyítheti a mindennapjaikat.

Ez lehet akár napi probléma vagy csak heti, néhány alkalommal. Tegyél ellene, ha több, mint 15 percig, kell erőlködnöd a WC-n.

A helyes székelési szokások elsajátítása

Mi ez a badarság? – kérdezhetnénk. Hiszen ez is olyan egyszerű és automatikus, akár a légvétel. Az ember elvégzi a dolgát, és kész. – Még soha nem hallottam olyanról, akinek ez gondot okozott volna. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Már mindenki hallott légzéstechnikáról. Erről legalább beszélnek, sőt tanítják is. A proktológiai rendelői tapasztalat viszont azt mutatja, hogy nagyon sok embernek van székelési zavara, amelyről mással persze nem beszél. A zavarok nagy része néhány rossz szokás megváltoztatásával, a helyes székelési technika megtanulásával és begyakorlásával kezelhető, sokszor teljesen meggyógyítható. Nagyon sok betegség, az aranyér, a végbélrepedés, sőt, sok esetben még a végbél- és vastagbéldaganat keletkezése is megelőzhető, kialakulásának esélye csökkenthető, ha ezeket a szabályokat lehetőségeinkhez mérten betartjuk, életünkbe beépítjük. A tanácsok lehetnek székelés előttiek, székelés közben és utána érvényesek. Mivel tanácsaink nem mindenkinek ajánlhatók, kérjük, kérje ki kezelőorvosa tanácsát! Ennek elmaradásából származó esetleges károkért, a kívánt hatás elmaradásáért a szerző semmilyen felelősséget nem vállal.

Székelés előtti tanácsok

A helyes székelési szokásokhoz először is megfelelő mennyiségű és minőségű, a végbelet nem ingerlő székletre van szükség. A vastagbélben élő baktériumok salakanyaga és rengeteg egyéb ételmaradvány sokszor káros hatással bír a vastagbélre. Ebben a közegben a hasznos kárára káros baktériumok szaporodnak fel. Mindez a bél gyulladását, hosszútávon akár rákos elfajulását is okozhatja. Ezért szükséges ezeket a salakanyagokat minél gyorsabban elszállítani, felhígítani, vagy minél kevesebbet magunkhoz venni a káros ételekből.

Érdemes rendszeresen pótolni a hasznos bélbaktériumokat. Ez nem azt jelenti, hogy hatalmas, E-számokat tartalmazó listával menjünk vásárolni, ezek követése nagy elhivatottság mellett is igen nehézkes. De figyeljünk oda, hogy mit teszünk a kosarunkba. A lehetetlenül olcsó, apró betűvel is oldalas listát adó adalékanyaggal készülő élelmiszerek árát később fizetjük meg gyógyszerekben. Élelmiszereink jó része vízzel higított műanyag. Próbáljon meg minél nyersebb élelmiszereket vásárolni! Ezekből otthon sokkal egészségesebb ételek készíthetőek. Rendszeresen fogyasszon probiotikumokat! A jó bacik ezekben vannak.

A kellő mennyiségű és a salakanyagokat megkötő széklethez elengedhetetlen a növényi rostokban gazdag táplálkozás. Nem egészen a napi egy kávéskanál „fűrészpor” joghurttal vagy a rosttabletta mellett érvelnék. Az arra érzékeny végbelet izgatják a fűszerek, a kávé, a citrusfélék olaja is, nem csak a székletben maradók, hanem azok is, melyeket a végbélben található mirigyek „izzadnak ki”, viszketést okozva ezzel. Fogyasszon nap mint nap, arányában sok, lehetőleg friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut, müzliket! Ne fogyasszon fokozottan fűszeres ételeket, citrusféléket, kávét!

Társadalmunk rengeteg ivóvizet pocsékol el, de csak kevés folyadékot fogyasztunk. Sokszor ez is csak a testünket szárító fél csésze kávé, nem több. Így praktikus, nincs időnk sem inni, sem pisilni járni. Emiatt azonban a bélben lévő mirigyek nem tudnak megfelelő mennyiségű emésztőenzimeket termelni, a bélsár is sokkal szárazabb, továbbszállítása és kiürítése a bélrendszernek kínszenvedés, aranyérbetegséget, végbélrepedést okozva.A rengeteg ásványvizespalack nagy része viszont évszázadokra szemétdombbá teszi a Földet. Fogyasszon naponta legalább 2-3 liter folyadékot, lehetőleg alacsony ásványanyag (só) tartalmú ásványvizet vagy csapvizet! Mindezek csökkentik mind a szorulás, mind a székrekedés valószínűségét.

Így a széklet, mivel kellő tömegű és állapotú, már megfelelő ingert ad a vastagbélnek, hogy gyorsabban továbbítsa azt. A bélmozgásunkat sok mozgással tudjuk még serkenteni. Mozogjon lehetőleg naponta, folyamatosan legalább fél órát! Nem a sport a lényeg, hanem a mozgás.

Persze egyszerűbb hashajtókat alkalmaznia. De senki sem mondja azt, hogy a hashajtó szedése jó dolog. Kényszermegoldásnak elfogadható, ha a fenti tanácsok nem. Azonban a hozzászokás miatt az adagjukat emelni kell, különben a bélrenyheség fokozódik. A folyadékfogyasztást sem pótolja, hatása olyan, mintha egy száraz szivacsból (a testünkből) akarnánk még pár csepp vizet kicsavarni. Növényi rost helyett sem megfelelő. Ha a tanácsokat megfogadta, van egy kellően nagy tömegű, kellően síkos, a vastagbelet jól tisztító és nem izgató, normális időben távozó székletünk.

Székelési tanácsok

Mit csináljunk, ha eljön az idő, és el kell vonulnunk? Állítólag, ha nem ülünk a deszkára, hanem combból tartjuk meg magunkat, a megváltozott nyomásviszonyok miatt az aranyérbetegség esélye csökken. Én még nem próbálkoztam vele, aki bevállalós, nosza, rajta.

Sokan viszont még inger esetén sem vonulnak el, székelési ingerüket igyekeznek elfojtani és a székletet visszatartani. Ez hosszú távon a végbél székelési inger iránti érzéketlenségéhez vezethet. Az állandó záróizom-összeszorítás a záróizom működészavarát okozhatja. A széklet pangása a végbél gyulladásával, a széklet összetömörödésével jár. Ha székelési ingere van, vonuljon el! A közérzete is javulni fog.

Ha már leültünk, és kezdődik az akció, az ember még sokszor szükségtelenül is hajlamos erőlködni, ami az aranyér kialakulását nagyban segíti. Először mindenképpen érdemes csak ellazulni, az esetek nagy részében a széklet ilyenkor is távozik. Erős hasi préselés helyett érdemes először záróizmunkat rövid időre összeszorítani, utána elengedni magunkat. Székeléskor minél kisebb erővel és kevesebb ideig nyomjon! Csak lazán, kicsiket.

Rossz beidegzés esetén az ember hajlamos a székletet a végbélből szinte kinyomni, részben a záróizmokat használva a végbél záródását okozza ezzel. Helyesebb, ha a végbélre felülről, a hasból gyakorolunk nyomást, a hasizmokat és a rekeszizmot használva. Persze kis erővel, rövid ideig. Ne végbélből erőlködjön, hanem hasból, rekeszből! Alul lazít, felülről nyom.

A legegyszerűbb üléskor a combunkon támaszkodnunk, de a nyomás ilyenkor nem a végbélnyíláson kifelé, hanem a záróizomgyűrűre tolja a székletet, annak sérülését okozva. Javaslom a széklet nyomásakor az egyenes tartást, vagy kissé hátradőlést. Nyomás közben ne dőljön előre!

Sokak legnyugalmasabb pillanata a nap folyamán az egyedüllét a mellékhelységben, de az így lopott plusz percek könnyen az aranyeresség kialakulásához vezethetnek. Ne ücsörögjön a kelleténél többet! Dolga végeztével távozzon!

Székelés utáni tanácsok

A toalett-papírok nem kímélik az egészséges feneket sem, nemhogy a beteget. Igaz ez a mosás utáni durva törülköző használatára is. Jobb híján javaslom csak az intim- vagy baba-törlőkendő használatát, abból is a lehető legkevesebb (allergizáló) adalékanyagot tartalmazót. A szappan sokszor tartalmaz irritáló parfümöt, emellett a bőr felületi védő zsírrétegét is lemossa, ezzel szárazzá, védtelenné téve a bőrt. Ugyanez igaz a nem szakember ajánlotta, gyakran mindennapi rítussá váló krémekre, kúpokra, hintőporokra. Ilyenkor jelenik meg a viszketés keltette vakarási kényszer, melyet megállni esetenként igen nehéz, ehhez akár pamutkesztyű éjszakai viselésére is szükség lehet. Viszketés esetén toalettpapír többszöri törlése helyett használjon egyszerű lemosást, intim zuhanyt, szárítást hajszárítóval! Lehetőleg tartózkodjon a krémek, kúpok, illatosított hintőporok használatától, vakarózástól!

És ahol szinte mindenki elrontja. A toalettől való távozás után akár órákig is a záróizom még sokáig feleslegesen megfeszül. Ez sok esetben okoz panaszt, fájdalmat, rontja a végbél keringését, ami különböző betegségek kialakulásához vezethet. Székelés után is figyeljen a záróizom lazítására, lazaságára! A fokozott izzadás is irritálhatja a bőrt, főleg a nyári melegben. Az izzadság felitatására helyezzen tiszta gézlapot a farpofák közé, hordjon jól szellőző, laza pamutruhát!

dr. Bánfalvi Péter

Forrás: proktologus.hu

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial