Blogolunk / Egészség

A fekete kömény megállítja a rákos sejtek növekedését és csökkenti a vércukorszintet

loading...

A mondás, miszerint “a fekete kömény mindent gyógyít, kivéve a halált”, nem volt alaptalan. Ezek az apró, fekete, fűszeres illatú, enyhén kámforszagú magok hihetetlen erőt rejtenek. Számos összetevőt tartalmaznak, amelyeknek köszönhetik mindenre kiterjedő gyógyhatásukat.

A fekete kömény egy olyan növény, amely már több ezer éve ismert jótékony tulajdonságairól. Használták az ókori Egyiptomban, Aszszíriában, amelyet a Biblia is említ, a középkori világban széles körben termesztették a kolostorkertekben. A híres fáraó, Tutanhamon sírjában fekete magvakkal teli barlangokat találtak.

Mi a fekete kömény haszna?

A fekete köménymagban található leghíresebb anyag a timokinon. Antibakteriális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, gombaölő, immun- és rákellenes tulajdonságokat tulajdonítanak neki.

A timokinon gátolja a rákos sejtek szaporodását és apoptózist (természetes sejthalált) okoz.

Ezen kívül a kömény olajat, fehérjéket, szaponinokat, diterpén alkaloidokat és a növényi alkaloidok között ritkaságnak számító indazolt, valamint cinket, szelént, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot, valamint értékes flavonoidokat tartalmaz.

Milyen betegségeket gyógyít?

loading...

A fekete köménymagban található vegyületek segítenek csökkenteni a vércukorszintet és fenntartani a szervezet normális inzulinszintjét. Védik a májat és a veséket a károsodástól, miközben megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól és a nehézfémektől.

A legfontosabb azonban a fekete köménymag terápiás hatása.

Ezeknek a hatásoknak a listája nagyon hosszú, itt csak néhányat említünk:

  • szabályozza az emésztést,
  • megszünteti a puffadást,
  • vízhajtó, fájdalomcsillapító, parazitaellenes, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antibakteriális,
  • nyugtatóként hat a menstruációs görcsökre,
  • csökkenti a vércukorszintet,
  • erősíti az immunrendszert.

Fekete kömény a főzésben

Mielőtt gyógynövényként termesztették volna, fő rendeltetése konyhai fűszer volt.

A fekete köménymagot a főzésben gyakran használták húsok, sajtok és kenyerek fűszerezésére. Erős, csípős ízük miatt a bors helyettesítésére is használhatóak.

A fekete köménymag jól illik a húsok, különösen a zsíros húsok, például a bárányhús pácához. A savanyú káposzta és a kovászos uborka kiegészítőjeként is szolgálnak. Más fűszerekkel is kombinálhatók. Jellegzetes keleti ízt adnak az ételeknek.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial