Blogolunk / Egészség / Tippek

Próbáltad már? Enyhítsd a hátfájdalmad hőkezeléssel!

loading...

A hátfájás szinte mindenki számára ismert és érezte már, legalább egyszer életében. A megjelenésének számos oka van, mint pl. a helytelen testtartás, a túlsúly, az ülő munka, izom húzódás, és sok más. Az ilyen gyakori hátfájás enyhíthető néhány könnyű, házi gyógymóddal és pihenéssel. Íme néhány tipp, hogyan lehet megszabadulni a hátfájástól otthon, természetes módon.

Rövid fekvő pihentetés. Hátfájás esetén, hazaérve pihenjünk meg egy rövid időre. Feküdjünk hanyatt és tegyünk néhány párnát térdmagasságban a lábunk alá, így pihentessük hátunkat, gerincünket. Ezt a pihenést előnyös összekapcsolni helyes testtartásban történő járással, majd újra le kell feküdni és újra felállni. Ez a folyamat fokozza a vérkeringést és felgyorsítja a gyógyulást.

Izom húzódásra jeget! Ha fizikai munka vagy mozgás során izomhúzódást, duzzanatot, gyulladást szenvedett, akkor azonnal jegelje a fájó területet. Vegyünk egy kis jeget, vagy a mélyhűtőből egy csomag mirelit zöldséget, csomagoljuk textilbe és tegyük az érintett területre legalább 20 percre. A jobb eredmény érdekében, óránként ismételjük meg az eljárást.

Fájdalmakra hőkezelés! Míg a hideg segít csökkenteni a duzzanatot, addig a meleg, a fájdalmakat enyhíti. Ha van a háztartásban ágymelegítő tegyük egy takaró alá és ha kellően meleg feküdjünk rá. Alternatív megoldásként forró zuhanyt vagy egy kád forró fürdőt vegyen.

A matrac csere! Ha krónikus hátfájása van, akkor itt az ideje komolyan elgondolkodni a matrac cseréjén. Rendszerint 5-8 évente kell cserélni a matracokat. Tudván, hogy drágák, ügyeljen arra, hogy jó minőségű kényelmes ágybetét legyen.

Pihentető alvás. Az alvás az egyik legjobb gyógymód sokféle betegség és fájdalom kezelésére. Ilyen a hátfájás is, ha megfelelő fekvőhelyünk van és rendszeres, egészséges éjszakai alvást biztosítunk szervezetünknek, amíg pihenünk izmaink ellazulnak, visszaállnak, megakadályozva a fájdalmat.

loading...

Masszázs. Mi lehetne jobb esti program, mint a házastársa pihentető masszázsa? Nem csak pihentető és lazító, de a kapcsolatnak is jót tesz. Krónikus és tartós fájdalom esetén viszont forduljunk masszőrhöz, csontkovácshoz.

Legyen az új testmozgás a jóga. A pihenés sokat segít a hátfájásban. Ha gyakran ki vagyunk téve stressznek, érzelmileg kiegyensúlyozatlanok, fáradékonyak vagyunk, próbáljunk jógázni. A jóga segít a mentális egyensúly fenntartásában, rugalmassá tesz és pihenteti a testet, lelket.

Fontos a megfelelő testtartás és ülő helyzet! Ha ülő munkát végzünk biztosítsuk magunknak a helyes testtartást állítható székkel, lábtartóval, ülő és hátpárnával, hogy egész napra tehermentesítsük hátunkat, gerincünket. Ha felállunk, sétálunk, figyeljünk a helyes testtartásra, húzzuk ki magunkat, nyújtózkodjunk is ha lehet. Hosszú távú gépkocsivezetésnél, szintén biztosítsuk a helyes testtartást, így kevésbé lesz terhelő és fárasztó az út. Iktassunk be heti úszást és gyaloglást.

Emelés, hajolás helyesen. Miközben felemelünk valamit, nem szabad hajlítani a hátunkat mert az további nyomást gyakorol rá. Ehelyett hajlítsuk térdünket és próbáljuk közben egyenesen tartani a hátat. Ha nehéz dolgot cipelünk, tartsuk közel a testhez. Ha azonban krónikus hátfájásunk van, ne emeljünk, vagy ne cipeljünk, inkább kérjünk segítséget.

Súlykontroll. A túlsúly esetén is gyakran lehet hátfájásunk, valamint nőknél a méretesebb keblek is okozhatnak ilyen gondot.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial