Blogolunk / Egészség

Az étkezési zavarok nem csak anorexiát és bulimiát jelentenek

Ha azt mondjuk, hogy „étkezési zavarok”, a legtöbb embernek először az anorexia és a bulimia jut eszébe. Sajnos nem ezek az egyetlen betegségek, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak. Még ha nem is beszélnek róluk, ez nem jelenti azt, hogy kevésbé súlyosak. Célszerű ismerni őket, mert a lányokra és nőkre továbbra is nyomást gyakorolnak, hogy tökéletes alakjuk legyen. Ha ez a törekvés a fejükbe száll, és egészségtelen táplálkozást eredményez, komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

Mik azok az étkezési zavarok?

Az étkezési zavar nem csak abból áll, hogy valaki visszautasítja az ételt vagy túlzásba viszi, majd kihányja azt. Ez egy olyan mentális betegség, amikor a beteg nem elégedett azzal, ahogyan a teste kinéz. Ennek oka lehet például a magazinok, filmek és hírességek tökéletes alakja. Sokan azonban nem tudják, hogy ezeket a fotókat retusálhatják, hogy az illető még karcsúbbnak tűnjön, mint amilyen valójában. Az étkezési zavarok a tizenéveseket, különösen a lányokat érintik. A tendencia azonban a fiúknál is kezd növekedni.

Ami a fotókon szépnek tűnik, az valójában megváltoztatható. A tinik azonban csak a vizuális képet kapják meg, és arra törekszenek, hogy olyanok legyenek, mint a példaképeik. Sajnos ez gyakran irreális. Ezért néhány államban már elhatározták, hogy előírják, hogy a retusált képeken fel kell tüntetni, hogy azokat szerkesztették. Akik megnézik őket, tudják, hogy nem valódiak. Nyilván nem szabad, hogy ugyanolyan hatással legyen a pszichére, mint amikor a páciens azt hiszi, hogy amit lát, az a valóságban egy híresség karaktere. Néha elég csak egy jó szögből készült képet készíteni a testről, hogy sokkal karcsúbbnak tűnjön, mint amilyen valójában.

Anorexia, bulémia és még több?

Az anorexia elsősorban az evés megtagadásáról szól. A bulimiában a beteg megtagadja az ételt, de nincs elég erős akarata, így gyakran falási rohamok következnek. Az egészet bűntudat és hányás koronázza meg. De e két leghíresebb betegségen kívül, vannak más betegségek is, amelyek az evészavarok csoportjába tartoznak.

Melyek a kevésbé ismert evészavarok?

Nem éppen kevés van belőlük. Íme egy rövid áttekintés:

Drunkorexia – néha alkorexia néven is ismert – az anorexia és az alkoholizmus kombinációja. Az ételt alkoholos italokkal helyettesítik.
Bigorexia – ezt a rendellenességet a férfiak uralják. Arra való törekvés, hogy minél nagyobb izomtömeget érjenek el.
Menyasszonykór – a nő az esküvő előtt igyekszik minél több súlyt leadni, hogy a lehető legjobban nézzen ki a ruhájában.
Pregorexia – ez lényegében a terhesség alatti anorexia. Ez negatívan befolyásolhatja mind a nőt, mind a magzatot.
Orthorexia – ebben az esetben az illető az egészséges táplálkozással van elfoglalva. Mindent ellenőriz, amit elfogyaszt, és meg van győződve arról, hogy az egészségtelen ételek bizonyos betegségeket okozhatnak neki.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial