Érdekesség

Az egyik „all inclusive” szálloda séfjének megdöbbentő vallomása

Amikor úgy döntünk, hogy úti célul egy bizonyos helyet felkeresünk, akkor elsősorban a valódi élménygazdagságot tartjuk szem előtt, nem célunk az élet apró nehézségeivel ekkor is foglalkozni, így minden fenntartás nélkül, örömmel vesszük igénybe azokat a turista-szolgáltatásokat, amiket az adott helyen részünkre kínálnak. Most az úgynevezett „all inclusive” rendszerről lesz az alábbiakban szó, ami ugyebár azt jelenti, hogy minden benne foglaltatik.

Mint minden rendszernek, ennek is vannak hiányosságai, és ezzel a cikkel arra kívánjuk ráirányítani a figyelmet, hogy a nyaralás valóban az önfeledt örömről és szórakozásról szóljon. Az egyik szálloda séfje most elárul néhány olyan titkot, amit a konyhai dolgozók alkalmaznak azon célból, hogy ezzel is lefaraghassanak a kiadásokon…

1. Általánosan megállapítható, hogy amit a vendégeknek vörös húsként tálalnak, az valójában pulykahús.

 

thdghdfhdmasa1

Ennek az is az oka, hogy a pulykahús minden körülmények között ínycsiklandóan néz ki, legyen szó újramelegítésről, vagy szószban való tálalásról. Csak az igazi ínyencek képesek megkülönböztetni a pácolt pulykahúst a pácolt marhahústól.

2. A pisztráng-, lazac- illetve egyéb helyi halhús helyett cápahús kerül az asztalokra, természetesen ez utóbbi eltitkolásával.

hdfhgdfgmasa2

Sós vízben megfőzve a cápa húsának jellegzetessége teljesen elvész, így gyakorlatilag lehetetlen rájönni erre a csalásra.

3. Sosem dobnak ki 50-60 kilogrammnyi húst, mely az előző esti „svédasztalos” vacsorából maradt meg. Ez példátlan pazarlás lenne.

mcvbncvncvbomasa3

Az előző napi szószt egyszerűen lemossák róla, majd egy frissen készített szósszal tálalják másnap.

4. Tintahal és süllő a konyhában? Ezek közül egyik se friss állapotban kerül a konyhaasztalra.

vbnvcbxcomasa4

Ezek mind valamilyen úton tartósítva érkeznek a szállodába, melyeket előzetesen sörrel mosnak át.

5. Miért dominálnak a burgonyás ételek, illetve köretek az étlapon?

111fasdfsa3

Egyszerű oka van ennek, hiszen a burgonya nagyon kalóriadús, és sokáig fenntartja a teltségérzetet. Abban a szállodában, ahol a nekünk interjút adó szakács dolgozik, három ember csak azzal foglalkozik egész nap, hogy a burgonyát tisztítja. Így aztán nem csoda, hogy szakácsunk is legalább napi három ételhez használ fel burgonyát.

6. A húsos részlegen nincs olyan szó, hogy „kidobni”, az utolsó húsdarabot is felhasználják.

 

fgfsgsdgmasa6

A darált húsokban nemcsak a borjú szegyhúsa van benne, hanem sok olyan is, amit nem szívesen enne meg senki, ezért nem ajánljuk senkinek, hogy a szállodában például darálthúsból készült ételeket rendeljen, rendeljünk helyette inkább egész hússzeleteket.

7. Lehetőleg ne siessünk az úgynevezett „török éjszaka” felfalásával.

 

dfghdfgsdfgmasa7

Nézzük először mi is ez valójában: egy kilogrammnyi „nyers török darálthús”  elkészítéséhez legalább két órányi időre van szükség. A vendégek számától függően körülbelül 20 kg darálthús elkészítést kell figyelembe venni. A hozzávalókat egy nagy üstben keverik össze, ehhez a fiatalabb konyhai munkások polietilén zacskót húznak a lábukra, és így másznak bele az üstbe, azaz lábbal keverik össze a hozzávalókat. A nekünk nyilatkozó séf szerint, bár maga nem próbálta, a vendégek szeretik ezt az ételt.

8. Lehetőleg kerüljük a majonézes saláták fogyasztását

gfdsgsdfgsdmasa8

Túlzott naivitás lenne azt hinni, hogy egy szállodában, ahol 2000 emberre kell nap mint nap főzni, tökéletes higiéniai állapotok uralkodnának. Éppen ezért csak rontunk saját helyzetünkön, ha majonézes ételeket rendelünk, amikben a baktériumok meglehetősen könnyen képesek elszaporodni.

9. Pár szó az édességekről is…

gsgsdfsomasa9

Állott torták, melyek tegnapról maradtak meg, szépen eltűnnek a pult üvege mögül, hogy aztán, csokoládés, illetve tejes bevonatukat újrakeverjék, újra bevonják őket. Természetesen ezeket a tortákat szépen feldíszítették pralinével, csokoládéval, különféle gyümölccsel, tejszínnel, így kerültek elénk új formájukban.

10. Mindazonáltal nem lehet minden kiadást lefaragni…

fgsfdgsdfslomasa10

Annak érdekében, hogy a vendéget megtévesszük, dekorációs céllal készítünk és helyezünk ki dinnyéket, tököket. Számításaim szerint körülbelül 50 dekorációs elem jut 20 ételre. Először a szemnek kell jóllakni, majd a gyomornak. Tudjuk, mit csinálunk. – mondja a séf.

11. Azokat az ételeket válasszuk, amiket a szemünk láttára készítenek el, gasztronómiai bemutató célzattal!

fgsdfgsdfomasa11

Tudom, hogy sokat kell érte sorban állni, Tudom, hogy nem ez lesz a legfinomabb étel, melyet választhat a vendég, de ez lesz a leghigiénikusabb választás – teszi hozzá.

Utolsó tanácsként pedig hozzáteszi: ne együnk kis süteményeket, melyeket születésnapokra készítenek. Hogy miért, azt nem árulhatja el, abból már neki is kellemetlenségei származhatnak…

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial