Egészség

A hőhullámokat nem csak a menopauza okozhatja. Lehet, hogy a teste valami mást próbál közölni

A hőhullámok, kipirult arcok, izzadás és az erős hőérzet nagyon kellemetlen és zavaró. A hőhullámok a menopauzában lévő nők akár háromnegyedét is érintik – tehát ilyenkor nem meglepő. De mi van akkor, ha a hőhullámok nem az átmenettel kapcsolatosak? Mi állhat a háttérben? Lehet, hogy nem csak a hormonális változások az okai.

Mikor jön a menopauza?

Fontos megjegyezni, hogy a menopauza elméletileg sokkal korábban is eljöhet, mint ahogy azt várná. Sőt, egyes nőknél már a harmincas éveikben is várható. Ez kivételes eset, de nem árt, ha konzultál egy nőgyógyásszal a problémáival kapcsolatban. Gyakran az átmenet áll a hőszabályozási problémák hátterében. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok csökkent termelődése és a hipotalamusz egyensúlyhiánya is okolható. Ehhez kapcsolódnak a hőszabályozási nehézségek – és ezért az érzékelhetők ingadozások. Nőgyógyásza általában életmódbeli változtatásokat fog javasolni, különösen a sportolásnak a fokozását, ami segíthet a megkönnyebbülésben.

A hormoningadozásnak más okai is lehetnek

A hormonszintek változása messze nem csak az átmeneti időszakról szól. Szintjük a menstruációs ciklus során, a pubertáskor, a terhesség alatt és a szülés után is változik. A nők ilyenkor is tapasztalhatnak kellemetlen túlzott izzadást és hőhullámokat. A megfelelő testmozgás enyhülést hozhat. A hormonjóga például remek lehetőség. Segít megnyugtatni az izgatott hormonokat, és ellazítja a testet és az elmét. A pszichére is nagyon pozitív hatással van, megnyugtat és segít elűzni a stresszt és az aggodalmat. A cisztákkal vagy miómákkal küzdő nők számára is jótékony eredményeket hoz.

Talán a pajzsmirigy reagál

A forró bőr és az állandóan izzadsággal borított bőr szintén jelezheti a pajzsmirigy megemelkedett működését. Az állapot egyéb tünetei közé tartoznak a hőhullámok, a reszketés, az idegesség és a csökkent fizikai teljesítőképesség. Sajnos ezek a problémák nem ritkák a nőknél, és sok munkaképes korú hölgy tapasztalja őket. Fontolja meg, hogy bizonyos kockázati tényezők vonatkoznak-e Önre.

Ezek közé tartoznak a következők:

  • a betegség előfordulása a családban
  • elégtelen vagy túlzott jódbevitel
  • stressz
  • korábbi sugárkezelés
  • bizonyos gyógyszerek alkalmazása

A stressz nem tesz jót

Nemcsak a testi egészségünkre kell vigyázni, hanem a pszichénk is legalább ugyanilyen figyelmet érdemel. A hőhullámokat hirtelen fellépő szorongás vagy stressz is kiválthatja. Ilyenkor általában más tünetek is jelentkeznek, például erős szívdobogás vagy bélrendszeri problémák. Ha még nem használ semmilyen módszert a stressz kezelésére, fontolja meg a meditáció vagy a testmozgás különböző módszereit, amelyek segíthetnek a stressz enyhítésében.

Legyen óvatos a kávéval

A túlzott koffeinfogyasztás, illetve a teában található tein szintén hozzájárulhat a hőhullámokhoz. Ha reggel első dolgaként fekete teát vagy kávét fogyaszt, és napközben rendszeresen több eszpresszóval vagy akár energiaitalokkal tölti fel magát, nem csoda, ha a teste túlmelegszik. Próbálja meg korlátozni a mennyiséget, és frissítse fel magát gyümölcsteával, vagy egyszerűen csak pihenjen és aludjon többet.

Még az ételek is szerepet játszanak

A fentiek mellett biztos lehet benne, hogy az étrendje is szerepet játszik. A fűszeres ételek, különösen a kapszaicint tartalmazóak, megemelhetik az általános testhőmérsékletedet, de izzadhat a nehéz ételek elfogyasztása után is, amelyeknek az emésztése hosszú és nehézkes.

Állítsa be az étrendjét úgy, hogy étkezés után mindig könnyűnek és jó közérzetűnek érezze magát. Ha az étkezés megnehezíti a dolgát, nyilvánvalóan valamit nem csinál jól. A több zöldség és gyümölcs mindig jót tesz, és ha korlátozza a cukor- és zsírbevitelt, sosem fog rosszul járni.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial