Blogolunk / Egészség

A pajzsmirigy ami az egész testet irányítja. Így tartsa egészségesen

loading...

A legfontosabb szerv.

A pajzsmirigy patkó alakú szerv, amely két oldalsó lebenyből, a jobb és a bal lebenyből áll, amelyek alul egy keskeny isthmusszal kapcsolódnak egymáshoz.

Mindkét pillangó alakú lebeny a nyak elülső részén helyezkedik el. A pajzsmirigy felelős a normális emberi növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen hormonok termeléséért.

A pajzsmirigyhormonokat gyakran nevezik alapvető anyagcsere-hormonoknak.

A leggyakoribb pajzsmirigybetegségeket a pajzsmirigy működésének rendellenessége, azaz a hormontermelés zavara (pajzsmirigy túlműködés vagy pajzsmirigy alulműködés) határozza meg.

A pajzsmirigy alulműködést leggyakrabban autoimmun pajzsmirigygyulladás (thyreoiditis Χashimoto) okozza. Ez egy autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyet a mirigy sejtjei elleni specifikus antitestek jelenléte jellemez a szervezetben. Leggyakoribb 40 és 60 éves kor között, főként nőknél.

Bár léteznek gyógyszerek erre a betegségre, sok múlik Önön.

Hogyan tartsa egészségesen a pajzsmirigyét:

Fogyasszon szelénben gazdag ételeket: a brazil dió, a kagyló, a tojás, a napraforgómag és a fokhagyma hozzájárul az egészséges anyagcseréhez. Az élelmiszerek szeléntartalma a talajtól függ. A szelénhiányt a szervezetben vérvizsgálatokkal állapítják meg.

loading...

Az egészséges pajzsmirigyműködéshez elegendő jódra is szükség van, amely egy olyan nyomelem, amelyet a szervezet a hormonok előállításához használ fel. Fogyasszon jódtartalmú élelmiszereket, például tengeri algát, tengeri halat, ananászt, jódozott sót, spenótot és salátát.

Tartózkodjon a golyvaindukáló ételektől és a nem erjesztett szójatermékektől. Ezek hozzájárulnak a pajzsmirigy alulműködés kialakulásához.

A stressz szintén negatív hatással van a pajzsmirigyhormonokra, és autoimmun reakciót okozhat. Használjon természetes módszereket a stressz leküzdésére: meditáció, jóga, meleg fürdő, testmozgás, olvasás és relaxáció.

A túlzott fluorid és bróm szintén káros a pajzsmirigyre.

Legyen különösen óvatos, ha gluténérzékeny. A kutatások szerint a gluténbetegség (cöliákia) hozzájárulhat az autoimmun betegségek kialakulásához.

Ha lehetséges, tartózkodjon a cukortól, koffeintől, finomított élelmiszerektől, tartósítószerektől, adalékanyagoktól és szintetikus színezékektől.

Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a kókuszolaj jót tesz a lassú pajzsmirigy stimulálásának.

Figyeljen oda az étrendjére – és legyen egészséges!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial