Blogolunk / Egészség

7 figyelmeztető jel arra, hogy a stroke közeledik – figyelje az apró dolgokat, mint például az egyensúly hirtelen elvesztése

Fontos, hogy ismerje a stroke nyolc korai jelét, hogy felismerje azokat, és segítséget kaphasson, hogy minimalizálja ennek a potenciálisan életveszélyes eseménynek a következményeit.

  1. Az arc megereszkedése

Bármilyen riasztóan hangzik is, az arc lecsüngése a stroke árulkodó jele. Ezt az arcbénulás okozza, egy olyan állapot, amikor az arc egyik oldala lecsüng, zsibbadtnak érzi magát, és egyenetlennek tűnik. Ez a fajta bénulás azért következik be stroke során, mert az agyban az arc izmainak irányításáért felelős idegek megsérültek. A stroke típusa határozza meg, hogy milyen károsodás érte az agysejteket. Az ok lehet az oxigénhiány, vagy a vérzés miatt az agyra nehezedő túl nagy nyomás. Minden esetben csak néhány percbe telik, amíg az agysejtek elkezdenek elpusztulni.

Dr. Caitlin Loomis és Dr. Michael T. Mullen szerint az agyban vagy az agytörzsben különböző területek vannak, amelyek az arc csüngését vagy gyengeségét okozhatják, ha a stroke érinti őket. Ha a stroke az agyban következik be, az a szájat érinti, de a szemet vagy a homlokot nem. Az agytörzset érő stroke általában a szájat, a szemet és a homlokot érinti, és az arc egész egyik oldalának lecsüngésével jár.

  1. Kargyengeség a test egyik oldalán

Ha hirtelen zsibbadást vagy gyengeséget észlel valamelyik karjában, az stroke-ra utalhat. A John Hopkins Medicine elmagyarázza, hogy az agy egy részében bekövetkező oxigénhiány, amely a stroke-ot okozza, a kar vagy a váll egy vagy több izmának bénulását vagy gyengeségét is okozhatja. A stroke felismeréséhez az orvosok gyakran megkérik a betegeket, hogy emeljék fel mindkét karjukat. Az egyik kar lefelé sodródása az egyoldalú kargyengeség jele.

  1. Beszédzavar

A stroke okozta beszédzavart afáziának nevezik. Ez akkor fordul elő, ha az agynak a nyelvért és a beszédért felelős része károsodik a stroke következtében. A National Aphasia Association szerint a stroke-ot átélt személyek körülbelül 25-40 százalékának van afáziája is. Az afázia gátolja a személy képességét a szavak megértésére vagy használatára, ami beszédproblémákat okoz.

Ha a személy az első három tünet bármelyikét mutatja, még akkor is, ha a tünetek elmúlnak, azonnal hívja a mentőket.

A stroke további tünetei a következők:

  1. Látási zavarok az egyik vagy mindkét szemmel

A hirtelen homályos látás vagy kettős látás szintén jelezheti a stroke-ot. A stroke károsíthatja a látás szempontjából fontos idegeket. Az egyes szemekhez tartozó idegek közel vannak egymáshoz. A legtöbb agyvérzés az agy egyik oldalát érinti. Az agyban az egyes szemekből származó idegek együtt haladnak, ami mindkét szemet érinti. Ez azt jelenti, hogy ha a stroke a bal agyféltekét károsítja, a jobb szem látása is romlik. A látás csökkenhet vagy akadályozottnak tűnhet, ha a látást továbbító idegrostok károsodnak. A kettős látás a szemeket mozgató és a szemek összehangolását biztosító idegek károsodásának következménye.

  1. Hirtelen járási nehézségek, szédülés, egyensúlyvesztés vagy koordinációs zavarok.

A stroke egy másik tünete a járási, egyensúly- vagy koordinációs nehézségek. Ezt az állapotot hivatalosan ataxiának nevezik, ami akkor fordul elő, amikor az agynak az a része, amely a test mozgását irányítja, károsodik a stroke következtében. A járáshoz szükséges izmokat az agyból érkező jelek utasítják erre. Ezek a jelek, amelyeket az agyat és az idegeket károsító agyvérzés befolyásol, nehezen jutnak el a végtagokhoz. Ez pedig rontja a személy járóképességét.

  1. Hirtelen fellépő súlyos fejfájás ismert ok nélkül

A hirtelen, súlyos fejfájás, amelynek nincs látható oka, a stroke jele lehet. Bizonyos agyvérzések hatására az agyban az artériák megrepednek, ami vérzést okoz és nyomást generál az agyra. A fejfájás az erek megrepedéséből adódik. Bárhol is jelentkezik a fejfájás fájdalma, az jelezheti, hogy hol történik a stroke az agyban.

  1. Hirtelen zavartság vagy megértési zavarok

Hirtelen zavarodottságot tapasztalni a stroke alatt akkor fordul elő, ha a stroke az agynak az érvelés és az ítélőképesség szempontjából fontos területeit érinti. Attól függően, hogy mennyire súlyos a stroke, a kognitív folyamatok súlyosan befolyásolhatók az agykárosodás miatt. A vaszkuláris demencia az agy vérellátásának elmaradása vagy csökkenése miatt alakul ki, és hosszú távú tünet lehet.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial