Blogolunk / Érdekesség

Kidugod a lábad a takaró alól? Ez egy fontos jelzés a testtől

loading...

Előfordul, hogy alvás közben az egyik vagy mindkét lábát kidugja a takaró alól? Ha igen, akkor nincs egyedül. Kutatók úgy döntöttek, hogy utánajárnak. Az eredmények meglepőek voltak. Konkrét oka van annak, hogy az emberek ezt teszik, és ez befolyásolja az alvásunk minőségét.

Az alvás minden élő szervezet egyik alapvető szükséglete. Amikor alszunk, akkor regenerálódik a szervezetünk egy nehéz nap után. Amikor felkelünk, felkészülünk a következő napra. Feltéve persze, hogy megfelelő minőségű alvást kapunk.

Nyolc óra megszakítás nélküli alvás, kényelmes pizsama, illatos ágynemű és megfelelő szobahőmérséklet. Ez a kombináció biztosítja a sikeres reggelt vagy akár egy egész napot.

Kidugja a lábát a paplan alól? A tudósok tudják, miért teszi ezt.

Kidugja a lábát a takaró alól, amikor elalszik vagy alszik? Tudja megy, hogy ez nem véletlen. Ösztönösen tesszük, anélkül, hogy igazán tudnánk, miért, és utána azonnal mély álomba zuhanunk. Nem akar teljesen levetkőzni, hogy ne fagyjon meg, de túl melegnek érzi a testét. Ennek oka a test lehűlési vágya. A láb kidugása tökéletes módszernek tűnik.

loading...

A testhőmérséklet csökkenése jelentős hatással van az elalvásra és az alvás minőségére. Ezt a Pittsburghi Egyetem orvosi karának kutatói is megerősítették, akik alapos kutatást végeztek a témában. Az eredmények meglepőek voltak. Megállapították, hogy az álmatlanságban szenvedők alacsonyabb test- és szobahőmérséklet mellett is át tudják aludni az éjszakát. A hálószobában az ideális hőmérsékletnek 18-20 fok.

Miért dugjuk ki a lábunkat a paplan alól?

Kidughatnánk a karunkat, vagy kitehetnénk a felsőtestünket. Miért dugjuk ki a lábunkat? Az ok egyszerű. A lábakban hőmérsékleti receptorok vannak. A testhő a lábakból jön ki. Amikor melegünk van, intuitív módon le akarjuk venni a cipőnket. Ezzel szemben, ha fázunk, zoknit húzunk.

A lábakban lévő arteriovenosus anasztomózisok összekötik az artériákat a vénákkal. Amikor meleg van, kitágulnak, és így több vér jut a bőrbe – magyarázta Natalie Dautovich professzor az Alabamai Egyetemről.

Összefoglalva, a lábfejek kidugása a takaró alól alvás közben a testhőmérséklet szabályozásának természetes mechanizmusa, amely befolyásolja alvásunk minőségét és kényelmét.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial