Állat / Egészség / Kert

A Lyme-kór 11 tünete, amelyet mindenkinek ismernie kell

Egy kellemetlen rovarnak köszönhetően a szabadban tett kirándulás akár az orvosnál is végződhet, ha nem vagyunk elég óvatosak. A kullancs csípése Lyme-kórhoz vezethet, amelyet nem olyan egyszerű felismerni.

A betegséget mai napig is képesek félrediagnosztizálni, ami nagyon kritikus dolog, hiszen világszintű problémáról beszélünk. Nem mindenkinek ugyanazok a tünetei és a vele járó bőrpírt egy kevéssé gyakorlott személy fel sem ismeri. Amikor a baktérium bejut a véráramba, számtalan hatást válthat ki. Nézzük a legjellemzőbbeket.

Bőrpír

Rendszerint az első napokban jelenik meg, de akár egy hónapig is fennmaradhat. Jellegzetes vörös folt, amelynek vörös peremű udvara van. Bár vörös, nem jár viszketéssel és magától eltűnik. Lehet, hogy olyan helyen van, ahol az ember magán észre sem tudja venni.

Fejfájás

A fejfájás a kór közel 70%-ánál jelentkezik a korai tünetek között, és a betegek 60%-ánál áll fenn általánosan. A fejfájás mellett fényérzékenység is előfordulhat.

Merev vagy fájdalmas ízületek

A nyak, a térd vagy az ízületek merevsége fájdalommal és/vagy duzzanattal is társulhat. Előfordulhat, hogy az izomzat vagy az ízületek mozgása nehézkes, akár egy ízületi gyulladás esetén. A betegeket gyakran rosszul diagnosztizálják ízületi gyulladással vagy fibromyalgiával.

Láz és hidegrázás

A magas hőmérséklet és egyéb influenzaszerű tünetek, mint a hidegrázás miatt könnyen összetéveszthető más fertőző betegségekkel is.

Fáradtság

A megmagyarázhatatlan, extrém fáradtság könnyen elkerülheti a figyelmet, mivel a túlzott stressz és az elegendő alvás hiánya is okozhatja. A Lyme-kór áldozatainak több, mint a fele beszámol róla.

Zsibbadás vagy bizsergés

A betegség egyik neurológiai hatása a végtagok zsibbadása és bizsergése. Ez jellemzően egy héttel a csípés után jelenik meg, ahogyan a betegség halad előre.

Légszomj és szédülés

Függetlenül attól, hogy megerőltető tevékenységet folytatsz vagy sem, a légszomj és a szédülés a Lyme-kórral együtt járhat. Ha ezt tapasztalod magadon, de nem jellemző rád, azonnal keress fel egy orvost.

Arcbénulás

A fertőzöttek kis százaléka részleges bénulást tapasztalhat az arca egyik oldalán. Ezzel mindenképpen orvoshoz kell menni.

Erős szívdobogás

A Lyme-kór baktériuma befolyásolhatja a szívműködést, akár lassítja, akár gyorsítja a szívverések számát. A szívfunkció romlása gyakori mellékhatása az előrehaladott Lyme-kórnak.

Alvási problémák

Az idegrendszerre gyakorolt ​​hatása miatt a Lyme-kór alvási zavart, például álmatlanságot is okozhat. Ez a betegség korai és kései szakaszában is jelentkezhet.

Agyi köd

A memóriát vagy koncentrációt érintő problémáknak közös a gyökere. Különös figyelmet kell fordítani az ilyen tünetekre gyermekek esetében, akiknél a beszédkészség is érintett lehet.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial