Blogolunk / Egészség

5 betegség, ami miatt minden férfinak meg kell vizsgáltatnia magát 30 éves kora után

loading...

Számos felmérés és kutatás azt sugallja, hogy a nőknek kisebb az esélyük a halálos vagy nem halálos betegségek elkapására, mint a férfiaknak.

A férfiak nagyobb arányban halnak meg a nőknél olyan betegségekben, mint a szívproblémák, rák, stroke, krónikus obstruktív tüdőbetegség stb. A férfiak gyakran nem tudnak bizonyos tünetekről, amelyek már nagyon korán jelentkeznek, és amelyeket azonnal kezelni vagy megfékezni lehetett volna.

A tanulmányok azt is mutatják, hogy a férfiak gondatlanok, amikor az egészségükről való gondoskodásról és egészségi állapotuk nyomon követéséről van szó. Ezért hajlamosabbak a fiatalabb korban bekövetkező halálesetekre, mint a nők. Az utóbbi időben a férfiak és a nők közötti várható élettartambeli különbség csaknem öt évvel nőtt.

Szívbetegség

Bár a szívbetegség mind a férfiak, mind a nők vezető halálokát jelenti, de a jelentések azt mutatják, hogy majdnem kétszer annyi férfi hal meg a szív- és érrendszert érintő betegségekben, mint nő. Négyből egynek mindig van valamilyen szívbetegsége. Ez az egyik vezető halálozási ok a férfiak körében. A szívbetegség a nők körében is gyakori, de a férfiakat a nőkhöz képest fiatalabb korban érinti. Az első szívrohamot elszenvedők átlagéletkora férfiaknál 65,8 év, nőknél 70,4 év. A férfiak 10 évvel korábban kaphatnak szívbetegséget, mint a nők. Rövidebb idő áll rendelkezésükre ahhoz is, hogy óvatosak legyenek, nehogy szívproblémáik legyenek.

Stroke

A szívbetegségek és a rák minden formája után a stroke a harmadik vezető halálozási ok. A stroke előfordulási aránya 1,25-ször nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél.

Depresszió

loading...

Tanulmányok szerint a férfiak négyszer nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint a nők, ami részben a férfiak aluldiagnosztizált depressziójának tulajdonítható. A depressziós férfiak száma még ennél is nagyobb lehet, mivel a férfiak a depresszió jeleit sok nőtől eltérő módon mutathatják ki.

Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése. Ez a második vezető rákos halálozási ok a férfiak körében. Nem tudunk eleget arról, hogy mi okozza a prosztatarákot, és hogyan lehet megelőzni. Pedig a betegség kezelhető, ha korai stádiumban felismerik. Ez kihívást jelenthet, mivel a prosztatarák nem mutathat tüneteket, amíg nem terjed át a test más részeire. A feljegyzések pedig azt mutatják, hogy sokan nem fordulnak orvoshoz kivizsgálásra, és így általában csak későbbi stádiumban diagnosztizálják.

Krónikus légúti vagy tüdőbetegségek

A krónikus tüdőbetegség az orvosok két tüdőbetegségre, a krónikus hörghurutra és a tüdőtágulatra utaló kifejezés. A betegségek gyakran együtt fordulnak elő, és mindkettő olyan állapot, amely a légáramlás elzáródását okozza, ami akadályozza a normális légzést.

Cukorbetegség

A cukorbetegség utalhat az inzulin hiányára vagy a szervezet inzulin felhasználására való csökkent képességére. A cukorbetegségnek két fő típusa van – a nem inzulinfüggő (2-es típusú) és az inzulinfüggő (1-es típusú). A nem inzulinfüggő cukorbetegség, amely általában 40 éves kor után jelentkezik, a leggyakoribb típus, a betegségben szenvedők 90-95 százalékát érinti. Az ebben az állapotban szenvedők közel 20 százaléka férfi.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial