Íme egy gyűjtemény olyan konyhai tippekből, amelyek a kezdőknek és a tapasztalt szakácsoknak egyaránt hasznára válnak!
1. Hogy az olaj ne fröcsköljön sütés közben, a serpenyő alját enyhén szórja meg sóval.
2. A rántotta akkor lesz habos, ha 1 csésze tojáshoz 2 evőkanál hideg vizet adunk, és jól felverjük.
3. Adjon a tésztához hígított burgonyakeményítőt – a péksütemények és a sütemények még másnap is puffasztóak és puhák lesznek.
4. A céklát nagyon sokáig – 3-3,5 órán át – főzzük. A profi szakácsok így főzik a céklát: miután körülbelül 30 percig főtt, öntse le a vizet, és tegye hideg víz alá (minél hidegebb, annál jobb) körülbelül 15 percre. A hőmérséklet-különbség hatására a cékla elkészül.
5. Élesztő helyett egy kis pálinkát is adhat a tésztához – a tészta illatosabb lesz, és a sütemények íze is jobb lesz.
6. A tojásfehérjét gyorsabban lehet szép, habos habbá verni, ha előhűtjük, és néhány csepp citromlevet vagy citromsavat adunk hozzá. A tojássárgájára éppen ellenkezőleg – szereti a hőt és a cukrot.
7. Ahhoz, hogy a húst aranykéreggel süssük, mézzel kell bekenni.
8. A máj puha lesz, ha sütés előtt megszórjuk cukorral.
9. Annak érdekében, hogy a tojások ne törjenek meg főzés közben, főzés előtt mossa meg őket hideg vízben.
10. Ahhoz, hogy a rizs omlós legyen, 30 percig áztassa hideg vízben, mielőtt megfőzné.
11. A megfonnyadt kapor és petrezselyem újra friss lesz, ha ecettel enyhén hígított vízbe tesszük.
12. Ha azt szeretnénk, hogy a zöldségeknek finom íze legyen, akkor a víz felforrása után tegyük őket a vízbe. Ha azt szeretné, hogy a húsleves jó ízű legyen, kezdje el hideg vízben főzni őket.
13. Mielőtt elkezdené sütni a szeletelt burgonyát, célszerű vízzel leöblíteni – ez eltávolítja a keményítőt, és a szeletek nem ragadnak össze és nem tapadnak a serpenyő aljára. Miután leöblítettük a burgonyát, érdemes hagyni, hogy egy kicsit megszáradjon.
14. A majonézt könnyen helyettesítheti tejföllel, ha keményre főtt tojássárgáját és egy teáskanál mustárt ad hozzá.
15. Annak érdekében, hogy a hal ne égjen meg és ne legyen kemény, ne olajozza ki a serpenyőt. Jobb, ha bedörzsöljük vele a halat.
16. Egy közönséges zöldségsaláta feldobásához csak egy kis vaníliát kell hozzáadni.
17. A keményre főtt tojások törésmentes vágásához nedvesítse meg a kés pengéjét hideg vízzel.
18. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges zsírt a csirkéről. Ehhez csak enyhén törölje meg a húst.
19. Hogy a saláta még laktatóbb legyen, adjunk hozzá főtt burgonyát. A szakácsok egyébként azt tanácsolják, hogy a salátához a burgonyát még melegen vágjuk fel.
20. A méz felmelegítésének egyetlen helyes módja van: a mézesüveget egy tál forró vízbe kell mártani.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.