Egészség / Színes

10 hihetetlen ok: Ezért egyél zellert este!

A zeller gyakran elveszik az ételekben és a salátákban a többi zöldség között, főként azért, mert külsőleg semmi különleges nincs benne. Abban azonban igen kivételes, amit a testünkben véghez tud vinni. Ha eddig szeretted, most még jobban fogod!

A zeller 10 előnye:

1. Javítja az emésztést

Sok vizet és oldhatatlan rostot tartalmaz, ezért szabályozni tudja a székletet. Gyakran használják vízhajtóként is tisztító tulajdonságai miatt, hasmenés esetén azonban jobb elkerülni. Egyél belőle, mielőtt lefekszel, hogy kimossa belőled a toxikus anyagokat!

2. Enyhít és csillapít

A zeller csillapítja a gyulladást, elsősorban az ízületeknél, köszönhetően antioxidáns polifenoljainak. Asztma esetén is nagy segítségünkre lehet. Fantasztikusan hat akné ellen a benne lévő szalicilsav.

3. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt

A szervezet pH szintjét kiegyensúlyozhatjuk, ha sok zellert eszünk, amivel megelőzhetjük az elsavasodást.

4. Csökkenti a magas vérnyomást

A ftalid nevű aktív összetevők bőségesen megtalálhatók a zellerben. Legalább 14%-kal javítják a keringést és csökkentik a vérben a stressz hormonok szintjét, így a vér egyenletesebb áramlását tudják biztosítani.

5. Csökkenti a rossz koleszterint

Az LDL koleszterin magas vérnyomást okozhat. A zeller tartalmaz egy butilftalid nevű összetevőt, ami az ízét és az aromáját adja, de nagyon hatékony a koleszterinszint csökkentésében is. Napi két zellerszár elfogyasztása 7%-kal csökkentheti a káros koleszterint.

6. Támogatja a szem egészségét

A zellerszár a napi A-vitamin szükséglet 10%-át is képes biztosítani. Ez a vitamin védi a szemet és óv a korral együtt járó szembetegségektől. A polifenolok magas koncentrációjával szintén segít megőrizni a szem egészségét a zeller.

7. Elősegíti a fogyást

Egy teljes zellerszárban is csak 10 kalória és rengeteg víz van. Ezért nagyszerűen felhasználhatjuk salátákhoz, levesekhez. Eltelít, anélkül, hogy híznánk tőle.

8. Csökkenti a stresszt

A magnézium közismert stresszcsökkentő, a zeller pedig eleget tartalmaz belőle ahhoz, hogy érezhetően csökkentse a stresszt. 100 mg-jában 10 mg magnézium található. A benne lévő ásványi anyagok és esszenciális olajok révén nyugtatja az idegrendszert, ezért ha este esszük, könnyebben alszunk el.

9. Harcol a rák ellen

A zeller tartalmaz egy luteolin nevű flavonoidot, mely meggátolja a rákos sejtek növekedését, különösen a hasnyálmirigyben és a végbélben. Késlelteti a mellrákos sejtek kialakulását is.

10. Felpezsdíti a szexuális életet

Gondoltad volna, hogy a zeller az egyik legszexibb zöldség? Két feromon is megtalálható benne, az androsztenon és az androsztenol, melyek a zeller rágása közben szabadulnak fel és élénkítik a nemi vágyat.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial