Érdekesség

Veszély amiről nem tudsz: egy darab grapefruit is, az életedbe kerülhet!

veszely-amirol-nem-tudsz-egy-darab-grapefruit-az-eletedbe-kerulhet
A szakemberek már jó ideje tudják, hogy azok számára akik koleszterincsökkentő, szívbetegségre való és egyes daganatos megbetegedések esetén alkalmazott gyógyszereket szednek, a grapefruit veszélyes lehet. Komoly problémákat okoz, ha egyes gyógyszerek mellett fogyasztják.
A kutatócsoport már 20 évvel ezelőtt is közzétett egy tájékoztatót, amelyben beszámoltak arról, hogy a fent említett betegségekre szedett gyógyszerek súlyos mellékhatásokat okozhatnak, ha a páciens grapefruitot fogyaszt.

David Bailey Lawson, az ontariói Egészségügyi Kutatóintézet szakembere szerint a grapefruitban található vegyületek okozzák a gondot. A furokumarinok a lime, a pomeló és az egyes narancsfélékben is megtalálhatóak. A szervezetben azonban vannak olyan enzimek, amelyek le tudják bontani a veszélyes vegyületeket. Amennyiben ezek az enimek nem működnek jól, akkor túl sok gyógyszer marad a szervezetben, így akár veseproblémák, gyomorvérzés és más súlyos egészségügyi problémák is előfordulhatnak.

85 olyan gyógyszer van, amely mellékhatásokat válthat ki, ha a páciens grapefruitot fogyaszt mellette. Ezek közül 43 gyógyszer súlyos problémákat okozhat. 1 grapefruit, vagy 2 dl grapefruitlé is súlyos tüneteket válthat ki a páciensekből.

A kutatók nem tudják, hány embert veszélyeztet ez a gond, de a 45 év fölöttieket féltik a leginkább. Mivel ők fogyasztanak átlagosan több grapefruitot, valamint gyógyszereket is ők szednek.

A kutatók szerint az orvosok jelentős része nincs tisztában a gyógyszerek és a grapefruit közötti hatásra. Ezért sok esetben ha kellemetlen tünetek lépnek fel valamely gyógyszer hatására, nem is tudják, hogy akár a grapefruit is okozhatta.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial