A legtöbben valószínűleg nem tudják, hogy az oregánóolaj a tudomány által ismert legerősebb természetes antibiotikum.
Ez az olaj az oregánó növény, botanikai nevén Origanum vulgare leveleiből és hajtásaiból származik. Ez a virágos növény a mentával egy családba tartozik, és gyakran használják ételízesítőként.
Az oregánóolajat a növény levegőn szárított leveleiből és hajtásaiból nyerik ki, és vízgőz-desztillációval koncentrálják.
Rendkívül erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint például az áfonya, amely véd a szabad gyökök káros hatása ellen.
Gazdag karvacrolban, amely erős antibakteriális hatású számos baktériumtörzs ellen. Elpusztítja a sejtmembránjukat és megakadályozza a szaporodásukat.
Ráadásul ez az olaj csak a veszélyes baktériumokat öli meg, és nem befolyásolja a jótékony probiotikus baktériumokat.
Az oregánó illóolaj tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, többek között mangánnal, káliummal, magnéziummal, cinkkel, kalciummal, vassal, C- és A-vitaminnal (béta-karotin), niacinnal és bórral.
Négy csoport vegyi anyagot tartalmaz, amelyek aktív gyógyító hatásúak, antioxidánsként és fertőtlenítőként működnek, valamint erős érzéstelenítő, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek közül néhány a linalool és a borneol, valamint a linalil-acetát és a geranyil-acetát.
Az oregánó illóolaj kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy gőzzel desztillált, 50% és 85% közötti karvakrol-tartalmú, 100%-ban tiszta, nyers, feldolgozatlan olaj legyen.
Mindig hígítsa fel hordozóolajjal, és csak szájon át szedje egyszerre 7-10 napig.