Valószínűleg a csirkehús a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer világszerte. De mostanában valami nem ugyanolyan ezzel a hússal. Észrevetted a fehér csíkokat, amik egyre gyakoribbak és sűrűbbek? Egészségügyi szakértők figyelmeztetnek erre a jelenségre, mondván, hogy ez az állatok izomtónusának rendellenessége, hasonlóan az emberi izomsorvadáshoz.
A „Journal of Animal Science” olasz tudományos közleményben közzétett tanulmány azt mondja, hogy a mai csirkehús zsírtartalma 224 százalékkal nőtt, míg a fehérjék aránya jelentősen csökkent. És ezek a következmények a fehér csíkok egyre nagyobb és gyakoribb számának tudható.
A szakértők szerint ezeknek a csíkoknak a megjelenése az utóbbi években növekszik.
A vizsgálatban 285 vizsgált madár húsa közül 96 fehér csíkos volt. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez nem jó hír, mivel a legtöbb ember a világon leggyakrabban csirkét fogyaszt.
Miért történik?
Mivel a gyártók megpróbálják megtakarítani a termelési költségeket. Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb súlyt kapjanak. A múlt században az átlagos tyúkok súlya kb. 1,4 kg volt, körülbelül 70 napos korukban. A napjainkban vásárolt csirke súlya körülbelül 3 kg, mindössze 47 naposan.
Azonban ezek a riasztó számok ellenére azt mondják, hogy ezek a fehér csíkok csak a csirkehús kis százalékán jelentkeznek, és nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre.
Ezzel a nézettel egyetértenek a táplálkozási szakértők, is de ha lehetőségünk van inkább fogyasszunk fehér csík mentes csirkehúst.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.