Blogolunk / Egészség / Tippek

Ezek az izzók súlyos betegségeket is okozhatnak! Jól fontold meg miért fizetsz…

loading...

Ha egy energiatakarékos izzót vásárolsz, és a címkén az „Öko-barát” kifejezés, látható, automatikusan azt a benyomást kapod, hogy ez biztos jobb környezetet teremt az egészséged szempontjából. Régi hagyományos izzót már szinte alig kapni, mert ökocímkés energiatakarékos izzókkal vannak helyettesítve. De felfedezhető valami kifejezetten rossz újdonság az olcsó, energiatakarékos, környezetbarát izzókkal kapcsolatban.

A kutatók arra a megdöbbentő felfedezésre jutottak, az energiatakarékos izzók használatával kapcsolatban, hogy törés esetén ezek az izzók mérgező gázokat bocsátanak ki. 20-szor nagyobb higanyt bocsát ki a levegőben, mint a megengedett maximális koncentráció. Ezt a felfedezést a Fraunhofer Wilhelm Klauditz Intézet kutatócsoportja is megerősítette, akik kutatásokat végzett a Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség kérésére.

Az eltört energiatakarékos izzók okozhatnak:

  • Szédülést
  • Fejfájást
  • Migrént
  • Rohamokat
  • Fáradtságot
  • Koncentráció hiányt

Az energiatakarékos izzók higanyt tartalmaznak

A túlzott mértékű higanykibocsátás remegést, szorongást, álmatlanságot, memóriavesztést, fejfájást, Alzheimer-kórt és rákot okozhat, továbbá hatással van az agyra, az idegrendszerre, a májra, a vesére, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre és a szaporodásra. Különösen veszélyes a kisgyermekek és a várandós anyukák számára.

Az energiatakarékos izzók rákot okozhatnak

Peter Braun, Berlinben a német Alab Laboratory a következő veszélyes rákkeltő anyagokat találta:

loading...

Fenol – enyhén toxikus, gyakran használják a vegyipari gyártás folyamán.

Naftalin – általánosan használt molyirtó, de használják még kémiai nyersanyag gyártásához is.

Sztirol – ásványolaj mellékterméke.

Az energiatakarékos izzók UV sugarakat bocsátanak ki

Az öko-barát lámpák UV-C és UV-B- sugárzást bocsátanak ki. Az UV sugárzás nagyon veszélyes a bőrére és a látásra, ezért rák kialakulását is okozhatja. Másrészt az UV sugárzás megtámadja az immunrendszert, és addig károsítja a bőrt, míg már nem képes a D3-vitamint előállítani.

Lehet hogy olcsóbbak ezek az égők mint a hagyományos vagy az újfajta led-es izzók, de amit az egészségeddel fizetsz, az sokkal nagyobb veszteség, és az már pénzben nem is mérhető.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial