Színes

Jó arckrémet szeretnél? Ezekre figyelj a boltban!

A szépségiparban már számtalan mennyiségű kozmetikai termék közül válogathatunk. De vajon tudjuk, hogy mi köztük a különbség? Tudatosan választjuk meg a termékeinket, vagy csak ár alapján döntünk?

Most abban fogok segíteni, hogy milyen szempontok alapján tudj okosan, költséghatékonyan dönteni, ráadásul néhány terméket is ajánlok, melyeket én is használtam, így eltudom mondani róluk a véleményem.

Nos, elsősorban tisztába kell tennünk néhány szabályt. Sokszor halljuk, hogy a kozmetikai szerek is tele vannak már mindenféle szennyel. Ez részben igaz is. Sokszor a márkanév igen jól megtéveszthet minket… Számtalanszor azt hisszük, hogy a magasabb árkategóriájú termékek biztosan jók, baj nem lehet velük. Ez nem mindig van így. Ne higgyünk el mindent, amit hallunk!

Azt is fontos tisztázni, melyek azok a komponensek, amelyeket mindenképp tiltólistára kell tenned bőröd védelme érdekében. ( Az ingredients mellett találhatóak az összetevők az adott termékben, a felsorolás sorrendje nem véletlenszerű, hanem csökkenő mennyiségben vannak feltüntetve.)

Íme, a legnépszerűbb veszélyes összetevők a kozmetikai termékekben

Parabének:

Ma már szerencsére egyre több terméken feltüntetik, hogy az adott kozmetikum parabénmentes. Ez jó. De miért is?

A parabének a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikaiparban, több, mint 90%-ban megtalálhatóak. Arckrémekben, samponokban, testápolókban, naptejekben, de akár dezodorokban is előfordulnak, sőt, a gyógyszeripar is felhasználja őket. Egyre inkább vitatott téma, hogy a parabének rendkívül káros hatással lehetnek az emberi szervezetre, ugyanis szerepük lehet a rák kialakulásában, felboríthatja a hormonháztartást. Természetesen, nem kell ennyire megijedni, hiszen az EU szabályozása szerint a parabének megengedett maximális mennyisége a kozmetikai termékekben 0.4% lehet.Ebből következik, hogy ilyen kis mennyiségben nem hoz bizonyítottan káros hatásokat magával. De bennem felvetődik a kérdés: Parabének nem csak kozmetikai szereken keresztül kerülnek szervezetünkbe, hanem gondoljunk az egyéb, egészségtelen ételekre, italokra, gyógyszerekre. Az emberi szervezet pedig, akár a bőr, nem felejt. A sok kicsi, sokra megy. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a parabéneknek igenis van némi kockázatuk, és lehetőségünk van alternatív megoldást keresni, akkor miért ne tennénk?

Ásványi olaj:

A mineral oil-nak megnevezett komponenst egyes szakemberek ártalmatlannak tartják, és állítják, hogy rendkívül jól hidratálja a bőrt. Én nem vagyok szakember, csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, és az általam olvasott sok-sok tanulmányra. Az ásványi olaj a bőr pórusait összehúzza, eltömíti azokat, nem szívódik be rendesen, ezáltal a bőr nem tud lélegezni. Véleményem szerint, a hidratáló krémek hidratáltsága nem ásványi olajon kéne, hogy alapuljon, hanem természetes olajokon, vajakon. Érdemes tehát ezt az összetevőt is kerülni a termék kiválasztásának esetében.

Parfüm:

ezek a komponensek viszont már igazoltan allergizálnak. Származhatnak természetes, vagy mesterséges illatanyagból. Amennyiben nem látjuk a parfüm neve mellett a csillag jelölést, ami a lista alján jelzi, hogy természetes illóolajokból származik, akkor bizony mesterséges anyaggal van dolgunk. Tapasztalataim is azt mutatják, hogy a nem természetes illóolajból származó parfüm erősen irritál, a szemet csípi, és egyáltalán nem tetszik a bőrnek.

Alkohol:

az alkohol szintén tartósítószer, illetve zsíroldó hatása révén népszerű komponense a termékeknek. Kis mennyiségben nem okoz irritációt, hosszú távon, magasabb arányban alkalmazva azonban rendesen kiszárítja a bőrt, mivel vízelvonó hatású. (Nem véletlen, hogy egy jól sikerült este után nagy mennyiségű folyadékpótlásra van szükség. Így van a bőrnél is)

Alumínium:

Főleg dezodorokban található meg. Ami igencsak rémisztő, hogy a legújabb kutatások igazolják, hogy a rendszeresen dezodoráló nőknél az alumínium tartalom növelheti a mellrák kialakulását. Érdemes alumínium mentes izzadásgátlót használni tehát!

Ezeket az összetevőket tehát mindenképp kerüljük, még akkor is, ha nem tapasztalunk semmiféle irritációt, vagy bármi egyéb mellékhatást!

Forrás: aztbeszelik.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial