Blogolunk / Egészség

Íme 4 jel arra, hogy valakinek ma stroke-ja lehet

loading...

Kezdetnek képzeljünk el egy történetet. Ön egy városi parkban pihen, és hirtelen meglát egy békésen sétáló felnőtt férfit, aki hirtelen a földre zuhan. Segítségére siet, de a férfi magához tér, és azt mondja, hogy teljesen jól van: csak megbotlott.

A férfi sápadtnak és kimerültnek tűnt, de ön hitt neki. A nap hátralévő részében a szokásos életét élte. Este a mentők elvitték. Agyvérzésben halt meg.

Ha meg tudtad volna adni neki a szükséges segítséget, még mindig élne. De hogyan? Hogyan lehetséges ez egyáltalán?

A neurológusok szerint a stroke csak hirtelennek tűnik. A tüneteket már előre láthatod, csak tudnod kell, hogyan ismerd fel őket. A halálos kimenetelű roham (vagy olyan roham, amely egész életére megnyomoríthat valakit) késleltethető.

4 egyértelmű jele annak, hogy valaki pre-stroke-ban szenved:

loading...

Kérjen meg egy gyanús illetőt, hogy mosolyogjon szélesen. A beteg ember erre nem lesz képes, vagy nehezen fogja tudni megtenni.

Kérje meg az éppen „megbotlott” személyt, hogy mondjon valami elemi, de két szónál hosszabb mondatot. Kérd meg, hogy mondja ki tisztán és egy szótagban: „Megbotlottam, de jól vagyok, ne aggódj.

Kérje meg, hogy emelje a karját a feje fölé. A beteg ember erre csak részben lesz képes. Kérd meg, hogy nyújtsa ki a nyelvét. Ha oldalra fordul vagy ferdének tűnik, azonnal vigye kórházba. Ha még nem érte el az ijesztő pontot, de valaki, aki közel áll Önhöz, végtagzsibbadásra, fejfájásra, szédülésre és a látás élességének csökkenésére panaszkodik, szintén vigye azonnal kórházba.

Egyéb tünetek közé tartozik az egyik szem hirtelen látásvesztése, hirtelen és megmagyarázhatatlan hányás, koordinációs problémák és hirtelen eszméletvesztés.

A kardiológusok szerint, ha legalább 10 embernek elmondod ezeket a jeleket, biztos lehetsz benne, hogy egy nap legalább egy ember életét megmented!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial