Egészség / Érdekesség

HONNAN TUDHATOD, HOGY NYUGATI NÍLUSI LÁZZAL FERTŐZÖTT SZÚNYOG CSÍPETT MEG?

A nyugati nílusi láz, más nevén a West Nile, már a közelünkben is fertőz. A fertőző betegségeket vizsgáló hatóságok szerint május 1 és szeptember 15 között Romániában 65 olyan eset volt, amikor a nyugati nílusi lázzal fertőzött szúnyog csípése okozta a betegséget. A betegek közül 6-an belehaltak.

A nyugati nílusi láz szörnyen veszélyes, mert olyan fertőzéshez vezethet, amely akár halállal is végződhet. A vírus a szúnyogcsípés útján terjed. A csípés után 3-14 nap a lappangási ideje a betegségnek. A tünetek ebben az időszakban már jelentkeznek, de a szervezettől és az immunrendszertől függ, hogy ki mikor érzékeli az első tüneteket. A szakemberek három különböző tünetegyüttest észleltek:

Súlyos tünetek: akár agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladás. 150 fertőzött beteg esetén általában 1 az akinél ennyire súlyos betegségek lépnek fel. A tünetek: magas láz, fejfájás, gyengeség, rossz izomműködés, ájulás. A betegségek az idegműködést is akadályozzák, így akár részleges bénulás, vagy kóma is előfordulhat. A gyógyulás hosszadalmas. Aki a fenti tüneteket észleli azonnal jelentkezzen a sürgősségin, fontos, hogy minél hamarabb kezelve legyen a páciens.

Mérsékelt tünetek: a lappangási idő elején 2-8 napon belül előjönnek a tünetek, az esetek 20 – 25%-ban így történik. A tünetek: láz, erős fejfájás, gyengeség, hasmenés, hányinger, ízületi panaszok, gyomor és hátfájás. A kezelés ilyenkor sokkal könnyebb, de ha a fenti tüneteket érzékeli a beteg, fontos, hogy minél hamarabb jelentkezzen a sürgősségin.

Tünetmentes fertőzés: a leggyakrabban, az esetek 75 – 80%-ban nincsenek tünetek. Mivel a tünetek nem jelentkeznek, a betegség sem jön elő, mert az immunrendszer megküzd a fertőzéssel.

Az orvosok azt javasolják, hogy az emberek próbálják meg elkerülni a szúnyogcsípést. A ruházat olyan legyen, ami a test jelentős részét eltakarja, az is fontos, hogy szúnyogriasztó készítményekkel tartsuk távol a rovarokat ha a természetben vagyunk. Az otthonunkat is védjük a szúnyogoktól, akár természetes szúnyogriasztókkal.

bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial