Blogolunk / Egészség

Hogyan ismerheti fel és hogyan enyhítheti a szívrohamot otthon?

loading...

Fájdalom a szegycsont területén. Általában nyomó, ritkábban égő. A fájdalom a bal oldalon jelentkezhet: a váll, a lapocka, a nyak, és néha még az alsó állkapocs is a bal oldalon.
Légszomj – gyakori felszínes légzés.
Sápadt bőr, hideg verejtékezés.

Ha a három tünet közül legalább egyet észlel, a személy feladata, hogy a lehető leghamarabb mentőt hívjon.

A szívroham felismerésének ismerete megmentheti az ember életét. A szívroham nem nevetséges dolog; itt az idő a legfontosabb az ember életének megmentésében.

Hogyan kezeljünk egy szívrohamot otthon, ha senki sincs a közelben?

Az első dolog, amit tennie kell, hogy összeszedje magát, és emlékezzen arra, hogy csak 5 (!) perce van valamire, aztán lehet, hogy csak elájul, és nem tér magához.

Ezért gyorsan kell cselekednie:

1) lépés: Köhögés.

A személynek köhögnie kell: a lehető legtöbb levegőt kell a tüdőbe juttatni, és 1-2 másodpercenként erőteljesen köhögni.
Ez aktívan telíti a vért oxigénnel, és a mellkas összenyomásával segít a szívnek jobban pumpálni a vért.

2) lépés: Hívjon mentőt

Adja meg címét, telefonszámát, házszámát és a problémát, ami miatt telefonál.
Győződjön meg róla, hogy kinyitotta a bejárati ajtót, hogy a mentőszolgálat munkatársai akadálytalanul be tudjanak lépni a lakásba.
A mentő hívásakor nem szabad megfeledkezni a köhögésről. Folyamatosan, megállás nélkül köhögjön, amíg a mentő ki nem érkezik.

loading...

3) lépés: peroxid dörzsölése a szív területére

Öntsön 3%-os hidrogén-peroxid-oldatot a tenyerébe, és dörzsölje be vele a szív területét. A fájdalomnak enyhülnie kell.

Mi a teendő szívroham esetén, és milyen lépéseket tehet a járókelő a beteg életének megmentése érdekében:

Azonnal hívja a mentőket. Fel kell hívni a „104” számot, meg kell adni az áldozat címét, röviden le kell írni a klinikai képet. Mindenképpen hallgassa meg figyelmesen a segélyhívó operátort, ő talán tud javaslatot tenni az első lépésekre.

Segítse az áldozatot ülő helyzetbe. Ültesse a személyt az ágyra, hajlítsa be a térdét, hogy segítse a szív vérpumpálását, és helyezzen párnát a háta alá.
Próbálja megnyugtatni a személyt, és adjon értékes utasításokat a helyes légzésre vonatkozóan. Mélyeket kell lélegeznie, a mély köhögés nagyon jó.
Lazítsa meg az öveket, vegye le a karkötőket, ékszereket, szűk ruházatot.

Nyissa ki az összes ablakot, kapcsolja be a légkondicionálót vagy a ventilátort, hogy több friss levegő jusson a szobába.
Kérdezze meg, hol van a betegnél az elsősegélydoboz. Keressen benne egy aszpirint, és adjon neki 1 tablettát. Ez a gyógyszer jó vérhígító.

Mit szedhetek a fájdalom enyhítésére? A nitroglicerin nevű tabletta segíthet, amelyet a beteg nyelve alá kell helyezni. Ha a fájdalom nem múlik, egy második tablettát kell adni.
Maradjon a személy közelében, nyugtassa és tartsa nyugodt állapotban, amíg a mentő megérkezik.

Ha az áldozat eszméletét veszti, leáll a légzése, el kell kezdenie mesterséges lélegeztetést. Ehhez a mentőnek mély levegőt kell vennie, ajkait erősen a beteg ajkához kell nyomnia, állkapcsát kissé előre kell tolnia, és ujjaival le kell fednie az orrát, hogy megakadályozza a levegő kiszökését az orrjáratokon keresztül. Kezdje el a levegő beengedését a szájon keresztül, és lélegezze ki mélyen. Ezt az újraélesztést percenként legalább 8 alkalommal végezze el.


Egy szívrohamot kapott személynek nem engedett semmiféle fizikai aktivitás – séta, felállás stb.
Nem engedett az evés, kávézás, dohányzás.
Ne adjon tablettákat vagy gyógyszereket, ha a személy eszméletlen.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial