Érdekesség / Tippek

10 titok a repülőútról, amelyekről a legtöbb utas nem tud!

Biztosan sokan közületek utaztak már repülővel. Minden felszállás előtt kapnak az utasok ilyen – olyan utasításokat vagy esetleg látnak olyan dolgokat, amiket nem értenek. Ma szeretnénk megismertetni veletek a repülőutak titkos fortélyait.

 1. A mosdó ajtaján lévő zár

 

fhrfdghfdgud1Ne higgyetek a filmekben játszódó jeleneteknek, ahol a kétségbeesett légiutaskísérők kopogtatnak a toalett ajtaján, ha az utas hosszabb ideje bent van. Tulajdonképpen a mosdó ajtaját ki lehet nyitni kívülről és a légiutaskísérők ezt nagyon jól tudják. A titkos zár általában a “Toalett” felirat alatt található, elég ha felfelé emeljük és megmozgatjuk a kis nyelvet ami ott található, máris kinyílik az ajtó. Ezt a módszert akkor használják, ha valaki rosszul lesz a mosdóban és nem tud kijönni.

2. Miért kell kikapcsolni a telefonokat

 

ggdfsdsud2Biztosan tudjátok, hogy mielőtt csörög a telefonotok egy specifikus zaj hallatszik pár másodpercig. Ez a zaj megzavarhatja a pilótát abban, hogy egy fontos információt észleljen. Elvileg nem veszélyes a bekapcsolt telefon a repülőgépre nézve, de a biztonság kedvéért ki kell kapcsolni, vagy repülőgép üzemmódra kell állítani.

3. Az árnyékolók és az asztalok

 

gdfhddfgud3Miért kell felhúzni az árnyékolót és miért nem szabad kinyitni az asztalt felszálláskor vagy leszálláskor? Az asztalokat azért nem lehet használni fel és leszállás közben, mert egy hirtelen fékezés közben az utasok beüthetik magukat, az asztalba, ha az éppen használatban van. A felhúzott árnyékoló az utaskísérők számára fontos, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni ha az utastér megtelik füsttel.

4. Könyöktartó

 

fghfdhfgud4Ha szeretnétek felemelni a könyöktartót a turistaosztályon, akkor tudnotok kell erről a trükkről. Az ülések karfáját fel lehet emelni, ha megnyomjuk azt a kis gombot, amely a karfa középpontján található egy elrejtett mélyedésben.

5. A repülő szárnya

 

111fhdfh1Ne ijedjetek meg ha repülés közben azt veszítek észre, hogy a repülő szárnya le – fel mozog. Ez normális dolog, mert a repülő szárnya nem csak nagyon erős, de nagyon flexibilis is.

6. Turbulencia

 

jztjhrhdd6A turbulencia egy kellemetlen dolog és a legtöbben pánikba is esnek, ha ezt érzékelik. A repülőgép csak néhány centimétert leng ki, de a mi szervezetünk ezt másképp érzékeli. Erős turbulencia szerencsére ez csak ritkán fordul elő. Ha mégis előfordul, akkor az ételhordó asztalkák ide – oda sétálnak a repülő fedélzetén. Azok a személyek akik a repülőgép szárnya melletti üléseken ülnek, keveset éreznek ebből a rázkódásból.

7. Az étel

 

555df1A repülőn az ételadagok kis mennyiségűek, ezért előfordul, hogy néhány utas nem lakik jól. Sok utas nem tudja, hogy még kérhet ételt, ha nem lakott jól, mert az ellátás úgy van megszervezve, hogy 10 – 15 adag étellel mindig több van a fedélzeten.

8. Kávé

A repülőgépen nem érdemes kávét inni, mert a vízminőség javítása érdekében különböző fertőtlenítő anyagokat használnak, ezért sokak szerint nem a legjobb a kávé minősége.

9. Az oxigénmaszk

 

hsrghfsgdfud9Ha a repülőút közben fel kell vennünk az oxigénmaszkot, ne essünk kétségbe, nagyjából 15 percre elegendő minden utas számára az oxigén. Ennyi idő épp elegendő ahhoz, hogy a pilóta olyan alacsony szintre vigye a gépet, ahol már nem szükséges az oxigénmaszk használata. Jegyezték meg, az oxigénmaszkot 10 – 15 másodperc alatt fel kell venni, különben elveszíthetitek az eszméleteteket.

10. A bőröndök lakatja

 

ghjgfhsfud10A legtöbb esetben a bőröndök lakatja hasznavehetetlen. Ha szükséges a repülőtér dolgozói könnyen ki tudják nyitni. A bőrönd cipzárját is ki tudják nyitni, egy golyóstoll segítségével és vissza is tudják zárni.

A biztonsági előírások miatt előfordulhat, hogy a reptér dolgozóinak ki kell nyitniuk a csomagokat.

Kellemes utazást kívánunk mindenkinek!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial