Blogolunk / Egészség

Hogyan függnek össze a fogak és a hát

Ha hátfájása van, nem szabad azonnal masszázsra mennie. Az emberi test egy összetett rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. A fogorvosok szerint a hátfájás oka a fogakban keresendő.

Hogyan kapcsolódnak a fogak és a hát


Az orvosszakértők úgy vélik, hogy a száj és a harapás állapota befolyásolja a testtartást. Az embernél a koponya az első nyakcsigolyán nyugszik, és a fogak ívei zárt helyzetben megtámasztják a koponya súlyát. A fej meglehetősen nagy súlya egyenletesen oszlik el a fogak között. A legerősebbek és legnagyobbak az őrlőfogak, amelyek a legnagyobb terhelést hordozzák, az elülső fogak pedig a legvékonyabbak, mivel ezek csak az ételek vágására szolgálnak.
A legnagyobb terheléssel járó fogak a molárisok, az úgynevezett első nagymolárisok, majd ezek mérete egymás után csökken. Ebben a csökkenő sorrendben oszlik meg rajtuk a koponya súlya. Ha a fogak nincsenek megfelelő magasságban, helytelen harapás, rosszul elhelyezett tömések vagy hiányzó fog miatt, a súlypont eltolódik. A nyomás átterjed a többi fogra, tönkretéve azokat, és a szabálytalanul alátámasztott koponya a testtartás torzulását okozza.

Ha egyszerre több fog pusztul el vagy hiányzik, a koponya már nem tud teljesen a fogíveken nyugodni, és a teljes súly a gerincre nehezedik, ami kompressziót okoz. A gerincoszlop folyamatos terhelés alatt összehúzódni kezd, és ez különböző patológiákban nyilvánul meg – görbület, az izmok, idegvégződések becsípődése, nyomást gyakorol a belső szervekre, artériákra, porcszövetekre. A fájdalom tünetei és a krónikus betegségek e nyomás következményeként alakulnak ki.

Hogyan védje a hátat?

A gyerekeket már egészen kicsi koruktól kezdve meg kell tanítani arra, hogy tartsák egyenesen a hátukat. Valamikor régen a leánytornatermekben az alsó tagozatos lányok csak egy nagy vonalzóval a hátuk mögött, amelyet behajlított könyökkel tartottak a helyükön, sétáltak a szünetre. Ez arra kényszerítette őket, hogy egyenesen tartsák a hátukat, és egy életre szóló szokássá tette a jó testtartást.

Most azonban sok gyermeknél diagnosztizálnak skoliózist – a gerincoszlop jobb vagy bal oldalra való görbülését, amely az életkor előrehaladtával számos betegséget és testi rendellenességet idéz elő. A gyermek gerincbetegségektől való védelme érdekében minden nap lehetővé kell tenni, hogy a szabadban aktív legyen, legalább egy órát sétáljon, fusson és ugráljon.

A táplálkozásnak táplálónak és vitaminokban, különösen B-vitaminokban gazdagnak kell lennie. Rossz testtartás esetén speciális tornagyakorlatokat kell végezni, amelyek hozzájárulnak a hátizmok szimmetrikus terheléséhez. A megfelelő egyensúly eléréséhez hasznosak a relaxációs gyakorlatok, a nyújtás és a légzőgyakorlatok, mivel feloldják a blokkokat és a merevséget, és minden izomcsoportot egyenlő mértékben terhelnek.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial